Proslave zabranjene, a one su nam epicentar epidemije: Kragujevac ni blizu odjave vanredne situacije - iKragujevac


Vesti

Kragujevac nije ni blizu da odjavi vanrednu situaciju jer je epidemiološka situacija zbog korona virusa i dalje nestabilna, rekao je Predrag Delić iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

On je za TV Pink rekao da je opet broj pozitivnih na kovid u odnosu na broj testiranih 10 procenata.

- Epidemiološka situacija u Kragujevcu je i dalje nestabilna, i dalje je broj pozitivnih 10 odsto naspram broja testiranih. Imali smo najavu prošle nedelje da će biti izvesno smanjenje, i bilo je par dana, ali je u poslednjih nekoliko dana nastavljen taj trend da imamo 10 odsto pozitivnih od broja testiranih - naveo je Delić.

Prema njegovim rečima, u Kragujevcu se dnevno testira između 150 i 200 ljudi.

- Ima tu i zdravih koji se testiraju jer žele da putuju, iz komercijalnih razloga. Ali, nama trenutno pravi problem činjenica da u respiratornom centru imamo veliki broj pozitivnih osoba naspram broja testiranih - ističe on.

Na pitanje zašto je došlo do povećanja, mišljenja je da su posledice nastale usled opuštanja u smislu organizovanja većih proslava.

- To su nam epicentri što se tiče epidemije u Kragujevcu. Proslave nisu dozvoljene, ali iz nekih neformalnih izjava znamo da se održavaju. Znamo pouzdano da komunalna policija i sanitarni inspektori čine sve napore da se to spreči, ali nije moguće sve to sprečiti - kaže Delić.

Dodao je da njihovom epidemiološkom anketom nisu uočili visok procenat pozitivnih među osobama koje su došle iz Crne Gore, i za kraj rekao da za sada nema uslova za ukidanje vanredne situacije:

- Mala je verovatnoća da se to dogodi u skorijem periodu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu