Povećan broj studenata sa respiratornim problemima - iKragujevac


Vesti

U poslednje dve nedelje povećan je broj pregleda u Službi za zdravstvenu zaštitu studenata u Kragujevcu.

U ovoj zdravstvenoj ambulanti lekari kažu da se ovakav trend i očekivao s obzirom na to da se visokoškolci vraćaju na fakultete.

Najčešći razlozi zbog kojih se javljaju su sumnja na kovid, usled respiratornih problema, alergije i stomačne infekcije.

Lekari preporučuju da studenti, ukoliko su se našli u stanju zdravstvene potrebe, ukoliko mogu ostanu u gradu, jer u Kragujevcu najadekvatnije mogu da budu zbrinuti.

Kovid pozitivnih studenata je bilo tokom proleća, ali i leta, a tada su bili isključivo mladi Kragujevčani inficirani koronavirusom.

Ukoliko student sumnja na kovid, on telefonom dobija smernice, odnosno odlazi u Kovid ambulantu na testiranje.

Ako je rezultat pozitivan – ostaje u izolaciji. Institut za javno zdravlje i sanitarna inspekcija kontrolišu da li se student i njegova porodica pridržacvaju pravila.

Nadzor studenata u izolaciji može da se sprovodi ukoliko žive u studenstkom domu, ali ukoliko žive privatno, što najveći broj njih i praktikuje, od presudne je važnosti da ne putuju vozilima javnog prevoza kući, već da ih roditelji sopstvenim automobilom vrate kući.

Sa nastavkom nove akademske godine i broj pregleda je povećan.

Podaci o tome koliko je mladih imalo blaži oblik koronavirusa bez simptoma, odnosno koliko je njih neosetno preležalo novu bolest nisu poznati ni u svetu, ni našoj zemlji.

Daleko veći problem zadaju mladi koji imaju simptome i pri tom ih kriju jer ne žele da, kako kažu, gube vreme kod lekara.

U kragujevačkoj Službi za zdravstvenu zaštitu studenata 10 hiljada visokoškolaca ostvaruje pravo na lečenje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu