Šumadijska sela svake godine imaju isti problem - divlje svinje - iKragujevac


Vesti

Topola - Ovogodišnji visok prinos kukuruza u podnorudničkim selima doneo bi berićet ovdašnjim poljoprivrednicima da se na njihovim parcelama nije pojavila divlja svinja.

Ova gladna divljač preti da ugrozi celokupnu letinu, a zabrinuti meštani kažu da im je do berbe preostalo samo da obilaze njivu i sagledaju posledice koje ostaju posle ulaska divljači u kukuruzište.

"Parcela je oko četiri kilometra od naše kuće, okružena šumom. Tu nismo sejali kukuruz poslednjih sedam godina baš zbog divljih svinja koje su zadnji put opustošile celu njivu. Ove godine smo ponovo tu zasejali kukuruz, na površini od jednog hektara, rod je odličan, možda i najbolji u odnosu na ostale parcele gde takođe imamo kukuruz, ali na žalost pojavila se štetočina koja može da nam pričini ozbiljne štete", priča za RINU Raša Mijailović vlasnik parcele.

Prema njegovim rečima, divlje svinje za sada nisu nanele velike štete, ali ukoliko se odomaće ove godine je berba neizvesna.

"Berba neće biti još, tako da smo nemoćni, jedini način da se odbrani letina je da neko čuva parcelu ili kao naše komšije u susednim selima da postavimo tranzistore i da zasvira muzika, čuli smo da je to efikasno", kaže ovaj poljoprivrednik iz Vojkovaca. Inače, pored divljih svinja poljoprivrednici se žale i na sve veće prisustvo jazavaca koji takođe pustoše letinu.

 

Izvor: b92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu