DA ŽIVOT NE ČEKA: Od kragujevačkih davalaca 4.000 jedinica krvi - iKragujevac


Vesti

Zalihe krvi u Centrima za transfuziju su po pravilu tokom leta na minimumu. Tome je dodatno doprinela i pandemija koronavirusa, pa se manji broj građana odlučuje da dobrovoljno da krv. Da bi obezbedio dovoljne zalihe za funkcionisanje Kliničkog centra u Kragujevcu, Crveni krst u saradnji sa gradom, organizovao je dvodnevnu akciju, u kojoj je prikupljeno 80 jedinica krvi.

Miloš Petrović je od starijeg brata naučio šta znači solidarnost i pomoć pojedincima i zajednici.

Sa 11 godina, počeo je da volontira u Crvenom krstu u Kragujevcu, i danas kao student, posvećen je dobrovoljnom radu.

"Privukao me je pre svega, taj neki humani poziv, osećao sam potrebu da se nađem, da pomognem ljudima zapravo koji su u nevolji i eto već nekih devet godina volontiram", ističe Miloš Petrović.

Pored Miloša i ostali mladi volonteri Crvenog krsta, primer su i drugim građanima. Kao dobrovoljni davaoci, najbolje znaju koliko je važno da rezerve krvi u "Zavodu za transfuziju" budu stabilne.

Dušan Nikolić prvi put daje krvi i smatra da je to human čin, jer jednom jedinicom krvi može se spasiti do tri života.

"Ovo je deseti put da danas dajem krv. Želim da pomognem drugima jer moje malo nekome znači mnogo", poručuje Vanja Fajht, dobrovoljni davalac.

"Služba za transfuziju" i Crveni krst su od početka godine u mnogobrojnim akcijama dobrovoljnog davalaštva prikupili su više od 4.000 jedinica krvi. Banka krvi a, leto je period, kada su rezerve uglavnom na minimumu.

Smanjeno je davalaštvo, što zbog odmora, što zbog same epidemiološke situacije, potrebne su nam sve krvne grupe, zato što smo u deficitu, apelovala je dr Marijana Stojković-Kočić iz "Centra za transfuziju KC Kragujevac"

"To je najveći nacionalni resurs i nacionalno blago i grad Kragujevac, evo već petu godinu za redom dobija jedno izuzetno priznanje najhumanije sredine. Gotovo svake godine se preko 8.500 jedinica krvi prikupi", istakla je Gordana Damnjanović iz Gradskog veća Kragujevca.

Zahvaljujući dobrovoljnom davalaštvu, u Kliničkom centru, nije bilo zastoja u radu i zbrinjavanju građana iz cele centralne Srbije. A, krv je lek za mnogobrojne dijagnoze, i uvek mora da čeka pacijente. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu