KAZNE DO MILION DINARA: Poslodavci u Šumadiji poštuju Pravilnik - iKragujevac


Vesti

Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad u cilju sprečavanja pojave i širenja Kovida-19 stupio je na snagu 11. jula, a pravnim subjektima ostavljen je rok od 30 dana za donošenje plana primene ovih mera.

U Regionalnoj privrednoj komori Šumadijskog i Pomoravskog okruga navode da su velike kompanije koje posluju u ovom delu Srbije, kao i druga velika, mala i mikro preduzeća, i pre isteka roka počela sa primenom mera za bezbedan i zdrav rad.

Poslodavci su u obavezi da primene sve mere zaštite na radu, kao i da za sva radna mesta u kolektivu donesu Plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja Kovida-19.

Plan je sastavni deo Akta o proceni rizika, koji se donosi saglasno Zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Pravilnik koji je donela Vlada Republike Srbije stupio je na snagu 11. jula, a primenjujuje se na svim radnim mestima, izuzev u slučaju rada od kuće i na terenu.

Poslodavac je dužan da obezbedi sve mere zaštite na radu, koje se, odnose na fizičku distancu, uvođenje dodatnih smena, ličnu i higijenu prostora.

U Regionalnoj privrednoj komori navode da su tokom vanrednog stanja u prvom talasu korona virusa, ali i sada kada je u Kragujevcu na snazi vanredna situacija, u stalnom kontaktu sa kompanijama i preduzećima.

Naglašavaju da su privredni subjekti počeli sa primenom preventivnih mera pre nego što je Pravilnik stupio na snagu.

Ukoliko poslodavac ne poštuje mere propisane Pravilnikom, biće sankcionisan novčanom kaznom u iznosu do milion dinara, dok je za zaposlene koje ne poptuju mere predviđena kazna je od 10.000 do 20.000 dinara.

Novčanu kaznu od 600.000 do 800.000 dinara platiće poslodavac koji nije obeležio i istakao oznake za bezbednost i zdravlje zaposlenih ili ako zaposlenog nije upoznao sa obavljanjem procesa rada na bezbedan način.

Kazna od 100.000 do 150.000 predviđena je za poslodavce koji u roku od osam dana po isteku utvrđenog roka za otklanjanje nedostatka o nepravilnosti u pisanoj formi ne obavesti nadležnu inspekciju o izvršenju naložene obaveze.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu