Potvrđena prva trudnoća iz odmrznutog embriona – veliki uspeh kragujevačkih lekara - iKragujevac


Vesti

Biomedicinski potpomognuta oplodnja, jedina je šansa za mnogobrojne parove u našoj zemlji da dobiju potomstvo. U Centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju u Kragujevcu, potvrđena je prva trudnoća iz odmrznutog embriona.

Marija ima samo jednu želju – da postane majka. Iza nje i supruga stoje godine pokušaja i neodustajanja. Ispred njih, nova nada, trudnoća iz odmrznutog embriona.

„Meni je ubačen sada jedan zaleđeni embrion, odnosno blasta. Ostala je još jedna, što znači da u nekoj bliskoj budućnosti, ako budem želela, mogu da ostvarim trudnoću“, navodi Marija Vujiči.

Postupak krioembriotransfera, komforniji je za žene, jer smanjuje broj postupaka hormonskih stimulacija. Za njegovu uspešnost, kao i kod klasične vantelesne oplodnje, presudan je kvalitet ebriona.

„Ukoliko je pacijentkinja dobila više jajnih ćelija, pa samim tim ima i veći broj dobrih, kvalitetnih embriona – oni se ne uništavaju, nego se čuvaju najčešće do nekog petog dana starosti i onda se metodom vitrifikacije zalede. Na ovaj način smo olakšali pacijentima da lakše dođu do trudnoće“, objašnjava dr Marija Šorak iz Centra za BMPO KC Kragujevac.

Osvajanjem i te metode, kragujevački Centar, uz dobre uslove, opremu i kadar, dostigao je evropski standard.

„Od septembra meseca, očekujemo 30 novih parova koji su potpuno pripremljeni za proces vantelesne oplodnje i da nije bilo epidemije korone, očekivali bi preko 150 do 160 parova, kako smo i planirali za 2020. godinu“, ističe doc. Dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Do sada, lekari u Kragujevcu su od 93 postupka vantelesne oplodnje, uspeli da ostvare trećinu trudnoća. Svaki novi pokušaj, nada je za novi život.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu