OSTAVIO GRAD, NA DEDOVINI PRAVI RAKIJU: Došao u selo Dulene kod Kragujevca da obnovi porodično imanje - iKragujevac


Vesti

Umesto udobnog života u glavnom gradu, ekonomista Nebojša Milisavljević izabrao je netaknutu prirodu i selo Dulene koje se nalazi na obroncima Gledićkih planina, dvadesetak kilometara udaljeno od Kragujevca.

Tu je odlučio da obnovi dedino zaparloženo imanje i započne proizvodnju kvalitetne šumadijske rakije.

Trenutno živi na relaciji Beograd - Kragujevac - Dulene. Priča da mu u ličnoj karti još stoji beogradska adresa, gde je godinama živeo i radio. U prestonici ima stan, roditelji mu žive u Kragujevcu, ali je selo Dulene njegova glavna oaza gde se najbolje opušta i želi da gradi budućnost za sebe i porodicu.

Već je uzorao oko dva i po hektara zemlje, gde će na jesen zasaditi ranku i požegaču, autohtone vrste šljive od koje se, kako kaže, pravi najbolja rakija.

- Obnovio sam dedinu staru kuću, počeo izgradnju još jednog objekta, gde je planiran svojevrsni muzej posvećen šumadijskoj rakiji. To će biti mesto za druženje sa prijateljima, poslovnim partnerima, ali će ključno mesto imati šljivovica koja će tu biti izložena. Posao je tek u povoju, šljiva punu rodnost dostiže za oko pet godina. Uveren sam da ću za to vreme napraviti i savremenu destileriju i sve što je potrebno - kaže Milisavljević.

Priča da je njegov deda nekada imao dobru šljivovicu. Nebojša je kao dečak često boravio kod babe i dede u selu Dulene i tu je stekao prva znanja o proizvodnji rakije. Onda se otisnuo u svet, izvesno vreme radio je i u inostranstvu.

- Slučajno sam u Beogradu upoznao profesora Ninoslava Nikičevića sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Razgovori sa njim, čini mi se, bili su prelomni, vraćali su me nekako u ranu mladost i Dulene - kaže Nebojša.

Pre nekoliko godina, iz hobija je krenuo da proizvodi manje količine rakije od šljive iz dedinog starog voćnjaka. Upoznao je i ozbiljne proizvođače ovog pića. Stručna znanja je, kaže, stekao od profesora Nikičevića, a praksu od Stanimira Minića Caneta, iz Gornje Trepče kod Čačka, vrsnog proizvođača voćnih rakija.

(Novosti)

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu