Evo zašto dolazi do osipa na koži u slučaju infekcije kovidom: Ovaj simptom prijavilo 20% obolelih - iKragujevac


Vesti

Pored groznice i kašlja, ponekad u kombinaciji sa gubitkom čula mirisa i ukusa, među mogućim simptomima korona virusa su i reakcije na koži i javljaju se kod svakog petog pacijenta, pokazalo je istraživanje u Italiji.

Kod 20 odsto pacijenata zaraženih kovidom pojavio se osip na koži sličan malim boginjama ili poput koprivnjače, odnosno vrlo slična rekacija kao i u slučaju drugih virusa, saopšteno je iz Italijanskog društva za dermatologiju, navodi Korijere dela sera.

Nakon što je prvobitno studija dermatologa iz italijanskog grada Leko, Sebastijana Rekalkatija, objavljena u martu u časopisu Evropske akademije za dermatologiju i venereologiju privukla pažnju naučne zajednice u Italiji sprovedena su i druga ispitivanja.

Stručnjaci prikupljaju podatke i na međunarodnom nivou jer se samo na osnovu adekvatnog broja analiziranih slučajeva mogu izvući određeni zaključci, ali bi za sada ljudima moglo biti korisno da ne zanemariju simptome na koži.

U članku je navedeno da kovid-19 "putem krvotoka može doći do malih krvnih sudova koji se nalaze u dermisu", ali se ističe da se situacija može zakomplikovati činjenicom da se u terapiji koriste lekovi koji mogu izazvati alergijske reakcije na koži.

Kako je navedeno, osip kod pacijenata zaraženim virusom kovid-19 prosečno traje devet dana.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu