Nema opuštanja uprkos smanjenju broja zaraženih - iKragujevac


Vesti

Bez obzira na smanjenje broja zaraženih korona virusom, lekari apeluju na građane da budu u stanju pripravnosti i poštuju sve mere zaštite.

U ambulanti za febrilna stanja i respiratorne infekcije u ATD-u koja je produžila radno vreme do 22 sata svakoga dana i dalje dolaze Kragujevčani koji imaju simptome Koviida 19.

Zaraženi koji se nalaze u izolaciji trebada ostanu kod kuće, jer bez obzira što imaju laku kliničku sliku ili uopšte ne osećaju simptome, mogu da zaraze veći broj ljudi i na taj način ugroze njihovo zdravlje.

Iako epidemija korona virusa u Kragujevcu polako jenjava jer se broj i testiranih i zaraženih Kragujevčana smanjuje, preventivne mere su neizostavne, smatraju epidemiolozi.

Zaposleni u ambulanti za respiratorne infekcije i febrilna stanja navode da građani koji imaju simptome virusa ili sumnjaju da su se zarazili dolaze svakodnevno.

Raduje podatak da sve manje uzorkovanih testova pokazuje zarazu Kovidom 19.

U Kragujevcu je u kućnoj izolaciji 728 ljudi. To znači da svako od njih mora da sledi savete lekara i potpuno obustavi kontakt sa ukućanima i ne izlazi iz kućnog karantina.

Mnogi građani imaju korona virus a da to i ne znaju pa epidemiolozi smatraju da je od velike važnosti da svako ko sumnja da ima zarazu treba odmah da uradi test na Kovid 19.

Boravak u prirodi i šetnja, uz poštovanje fizičke distance i nošenje zaštitne opreme je poželjno, navode lekari.

Izlaganje blagom suncu u kratkim vremenskim intervalima zbog vitamina D, konzumiranje voća i povrća i unošenje dosta tečnosti ima veliki uticaj na jačanje imunološkog sistema.

Ukoliko se primenjuju mere zaštite i sprovodi detaljna i česta dezinfekcija, izbegavaju skupovi u zatvorenom prostoru postoji vrlo mala verovatnoća od zaražavanja.

Trebalo bi imati na umu i rečenicu jednog od svetskih imunologa „Čuvajte se zdravih ljudi, jer su oni koji će vas sigurno zaraziti, u bolnicama“.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu