Najnovije upozorenje RHMZ: Nepogode će pogoditi celu Srbiju, na snazi i crveni meteoalarm - iKragujevac


Vesti

Republički hidrometeorološki zavod Srbije potavio je noćas na svom sajtu, sat i po iza ponoći, najnovije upozorenje u vezi sa vremenskim nepogodama u Srbiji. U njemu se ističe da će obilni pljuskovi sa grmljavinom u prvom delu dana zahvatiti jednu a u drugom delu dana drugu polovinu zemlje.

Tako da je pred nama kišan dan sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima praćenim grmljavinom.

- Na području Srbije danas se očekuje pojava obilnih pljuskova sa grmljavinom. U prvom delu dana više padavina na jugozapadu, zapadu i severu Srbije, a posle podne i uveče i u centralnim i jugoistočnim krajevima, gde može pasti i više od 60 mm kiše za 24 h. Na jugozapadu i jugoistoku zemlje pljuskovi će lokalno biti praćeni i gradom i olujnim vetrom - navodi se u u pozorenju RHMZ.

I dalje stoji upozorenje od juče da se očekuje i izlivanje pojedinih reka.

- Na bujičnim vodotocima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Кolubare i Jadra, kao i na slivovima Lima, Ibra i Toplice tokom 05/06. avgusta moguća su lokalna izlivanja.

Najniža temperatura biće od 16 do 21 stepen, a najviša od 22 do 27 stepeni.

Na snazi su narandžasti i crveni meteolaram. U većem delu zemlje je narandžasti, dok je na jugoistoku i jugozapadu crveni.

Podsetimo, narandžasti znači da je vreme opasno, i da su vremenske pojave takvog inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Crveni znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

S tim u vezi treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi. 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu