Kon: Deca ne bi trebalo da nose maske na času, daleko od stabilizacije situacije u ovim gradovima - iKragujevac


Vesti

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korone kazao je da deca u školama ne treba da nose maske dok su na času.

On je za RTS rekao da će danas sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehonološkog razvoja razmotriti sve modele koji su oni pripremili kako će biti organizovana nastava u novoj školskoj godini od septembra.

- Obrazovanje je temelj društva, temelj socijalizacije. Što se tiče načina kako će to da funkcioniše mi smo dobili od Ministarstva prosvete te modele, pa ima posebno za osnovnu, posebno za srednju školu. Sama organizacija nastave biće prepuštena direktorima i školskim uprava, zajedno u dogovoru sa roditeljima, odnosno koji je model najprihvatljiviji. Ono što sa medicinskog aspekta mogu da kažem, mislim da nošenje maski nema smisla tokom boravka u klupi, jer će postojati određeni razmak, već samo kada deca izlaze van - rekao je dr Kon.

Smanjen potencijal prenošenja virusa
Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju on je rekao da dolazi do smanjenja potencijala prenošenja virusa. 

- Broj onih koji mogu da prenose virus se značajno smanjuje. Smanjuje se broj onih koji su u bolnicama, što sve ukazuje na to da se postupno izlazi iz vrlo nestabilne i vrlo nepovoljne situacije, ali je daleko od toga da možemo da kažemo da se stabilizuje, pogotovo kada su Beograd i veliki gradovi u pitanju - ističe Kon i dodaje da je jasno da se smanjuje prenošenja virusa.

Na pitanje kada mere budu počele da se ukidaju, koje bi to prvo bile, rekao je da je to jako teško reći, i da to pitanje postavlja i sebi.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu