Petina obolelih od kovida 19 primeti ovaj simptom, za koji sada grupa lekara traži da bude zvanični - iKragujevac


Vesti

Naučnici su napravili registar manje poznatih simptoma bolesti kovid19 s ciljem da pomognu lekarima i pacijentima da ih na vreme uoče i povežu sa infekcijom korona virusa.

Bolest kovid 19 se manifestuje simptomima poput groznice, curenja nosa, nedostatka daha i kašlja, između ostalog.

Međutim, postoje manje poznati simptomi koji bi trebalo da nas alarmiraju da potražimo lekarsku pomoć.

Istraživači iz Opšte bolnice u Masačusestsu i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Harvardu u saradnji sa Američkom akademijom za dermatologiju i Međunarodnim udruženjem dermatologa napravili su internacionalni registar svih dermatoloških simptoma povezanih sa kovidom.

U članku objavljenom u jednom medicinskog časopisu navodi se procena podataka 716 pacijenata iz 31 zemlje, uključujući 171 osobu sa laborijski potvrđenom dijagnozom kovid 19.

Svi laboratorijski potvrđeni pacijenti pokazali su da je najčešći trag na koži bio molekularni osip (vrlo sličan boginjama) koji je pogodio 22 odsto pacijenata sa umerenim simptomima, a pratili su ga tzv. "kovid prsti" tj. crvenilo ili kvržice na prstima koje svrbe, a pojavljuju se na prstima ruku, nogu i na petama.

Ova reakcija primećena je kod 18 odsto pacijenata i takođe je bila povezana sa blagim simptomima infekcija.

Cilj istraživača bio je da registruju dermatološke manifestacije bolesti kako bi doprineli formiranju celokupne slike infekcije i pomogli lekarima i pacijentima da na vreme prepoznaju sumnjive simptome i preduzmu odgovarajuće mere.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu