Ko je kriv što je poštarina za neke proizvode sa "Aliekspresa" dignuta u nebesa - iKragujevac


Vesti

Nekada smo naručivali preko "Aliekspresa" zato što je jeftinije. Onda su pošiljke počele da kasne, neke i da ne stižu, imali smo razumevanja, mislili smo pandemija je. Međutim, da li je moguće imati razumevanje za to što je poštarina nekih proizvoda dignuta u nebesa i višestruko premašuje njenu cenu? Kažu da je do toga došlo jer se jeftine pošiljke masovno kradu. Ko je kriv što smo ostali bez mogućnosti da pazarimo jeftine sitnice preko "Aliekspresa"?

Posle objave Udruženja "Efektiva" o kašnjenju i nestanku nekih pošiljaka iz Kine, na društvenoj mreži za kratko vreme više od hiljadu komentara. Javljali su se građani koji naručenu robu nisu dobili.

Ostali su bez paketa, ali ne i bez novca. "Aliekspres" je možda toliko i popularan baš zato što štiti kupce. Ukoliko roba ne stigne u određenom periodu, vraćaju novac. Sa druge strane, prodavac je na gubitku.

"Ti prodavci iz Kine kada vide da im veći broj paketa jednostavno ne stiže do kupaca, a Aliekspres kupcima vrati novac, znači prodavac iz Kine ostane i bez robe i bez novca, oni jednostavno kažu – ne želimo više da vam isporučujemo ili želimo, ali putem neke sigurnije pošte koja je samim tim i skuplja", kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva".

"Veliki rizik je trgovcima sa Aliekspresa da šalju robu za koju ne znaju da će stići. Ako je prosečna vrednost nekog jediničnog artikla pet evra nije veliki rizik, nije veliki rizik da pošalju taj artikal, ali oni imaju desetine hiljada artikala mesečno i dolazimo do ozbiljnog finansijskog rizika koji oni ne mogu da snose", dodaje Ivan Tanasković, stručnjak za internet prodaju.

I tako je za našu zemlju ukinuto ono zbog čega je roba najviše naručivana, a to je besplatna isporuka.

"Država Kina subvencioniše izvoz samim tim što određen broj isporuka u inostranstvo dotira država, znači država Kina subvencioniše svoj izvoz, samim tim zapošljava stotine hiljada firmi koje su u ruralnim predelima", ističe Tanasković.

Paketi počeli da stižu
Još veći problem mogao bi da bude to što neki prodavci iz Kine više uopšte neće želeti da šalju robu za Srbiju. Ipak, posle priče o tome u raznim medijima, paketi su počeli da stižu.

"Poslednja dva dana građani prijavljuju da im paketi stižu masovno i to im stižu paketi koji su naručivani u različitim vremenskim intervalima, to znači da su negde stajali i neko se sada dosetio nakon cele ove buke i rekao – hajde to sada isporučujte ljudima da bi se taj problem koliko-toliko amortizovao", navodi Gavrilović.

U Pošti Srbije, koja distribuira pošiljke kupljene preko interneta po informacije su nas uputili na zvaničan sajt gde, izmđu ostalog, piše da su netačne i neosnovane optužbe da pošiljke sa robom kupljenom preko interneta nestaju u Srbiji i da je za to odgovorna Pošta Srbije.

Transport je na početku pandemije bio u prekidu, što je izazvalo kašnjenja u isporuci nekih međunarodnih pošiljaka od tri meseca, a sada se situacija normalizuje, takođe, piše na sajtu. Možda će sve biti jasnije kada "Aliekspres" bude Udruženju Efektiva dostavo podatke o ukupnom broju narudžbina iz Srbije i paketa koji nikada nisu stigli do kupaca. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu