Završeno mobilno mapiranje saobraćajnica u Kragujevcu, Kniću i Rekovcu - iKragujevac


Vesti

U okviru projekta razvoja Geografskog informacionog sistema kroz program EU PRO završeno je geodetsko snimanje putne infrastrukture tehnologijom mobilnog mapiranja u Kragujevcu, Kniću i Rekovcu u dužini od preko 800 kilometara, od čega je na teritoriji grada snimljeno 700 kilometara saobraćajnica.

Ukupna vrednost projekta je 172.000 evra, od čega 85 odsto predstavlja budžet EU PRO.

Evropska unija preko razvojnog programa EU PRO, izdvojila je 1,2 miliona evra za program razvoja geografskog informacionog sistema.

Jedan od tih programa je i Unapređenje razvoja Geografskog informacionog sistema u Kragujevcu, Kniću i Rekovcu.

Mapiranje ovih podataka u tematske mape i njihovo prikazivanje na Geografskom informacionom sistemu omogućava potpun uvid u stanje vertikalne i horizontalne signalizacije, javne rasvete, zelenih površina, hidranata, šahti i drugih elemenata puta i prateće infrastrukture.

U okviru projekta razvoja Geografskog informacionog sistema, urađeno je snimanje svih ulica u gradu, i to 700 kilometara saobraćajnica kao i po 50 kilometara ulica u Kniću i Rekovcu.

Geografski informacioni sistemi omogućiće lokalnim samoupravama da, koristeći savremenu računarsku tehnologiju, na jednom mestu prikupljaju, obrađuju i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju razvoj resursa, ali i zainteresuju potencijalne investitore.

U okviru Geografskog informacionog sitema biće posebno izrađene aplikacije za investicije u upravljanju otpadom na nivou grada, ali i turizam.

Projektom će biti unapređen Geografski informacioni sistem grada Kragujevca i stvoreni novi za opštine Knić i Rekovac.

To će pomoći i u promociji turističkih potencijala opštine Knić i Rekovac, kao i afirmaciji razvojnih potencijala i investicionih lokacija grada Kragujevca. 

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu