KRAGUJEVAČKI UNIVERZITET NOSILAC PROJEKTA EU U BORBI PROTIV KOVIDA 19: Veštačkom inteligencijom određivaće se model razvoja oboljenja - iKragujevac


Vesti

Stručnjaci Univerziteta u Kragujevcu, u saradnji sa kolegama iz Rijeke, nosioci su projekta koji će, kako veruju, pomoći u borbi protiv kovida 19 i smanjenju efekata pandemije.
Uz pomoć veštačke inteligencije i sakupljanjem medicinskih podataka iz različitih područja, planiraju da dođu do boljeg dijagnostikovanja ove bolesti.

Projekat finansira EU, a reč je o multidisciplinarnom projektu i novoj metodi koja podrazumeva da se pomoću mašinskog učenja i veštačke inteligencije predviđa razvoj kovida 19. U obzir će se uzimati specifičnosti različitih zemalja, ali i pojedinaca na području istočne i srednje Evrope.

- Pravi se novo znanje koje bi za buduće pacijente obolele od kovida trebalo da predvidi razvoj bolesti. Ovo nije samo projekat između Srbije i Hrvatske, već će softver, odnosno to novo znanje, moći da koriste i u Italiji, Bugarskoj i drugim zemljama - kazao je juče na prezentaciji projekta prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Pojašnjeno je da će se rezultati analizirati na osnovu parametara za svaku novoobolelu osobu, a korisnici ovog projekta biće bolnice na području više zemalja. Time će zdravstveni radnici moći lakše da se opredele za uspešnije strategije u borbi sa virusom korona. Cilj je pronalaženje optimalnog modela za procenjivanje širenja virusa korona kroz tri dimenzije - broj zaraženih, broj preminulih i oporavljenih pacijenata.

Za razliku od običnih matematičkih modela i predviđanja, ovaj, inovirani će, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, moći da se prilagodi dobijenim rezultatima i oblikuje prema njima.

U ime partnera na ovom projektu, Univerziteta u Rijeci i KBC u tom hrvatkom gradu, prof. dr Zlatan Car kazao je da su u ovaj projekat uključeni medicinari, matematičari i istraživači iz drugih oblasti. On je napomenuo da već godinama sarađuju sa kolegama iz kragujevačkog univerziteta, ali da je ovaj projekat, zbog aktuelne situacije, posebno značajan.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu