Državna platforma o Kosovu traži entitet za sever bez priznanja? - iKragujevac


Vesti

Sadržaj državne platforme za Kosovo – tražićemo poseban status za severni deo pokrajine, bez priznanja nezavisnosti.

Državni vrh Srbije postigao je dogovor o strategiji za buduće političke pregovore o Kosovu i Metohiji. U središtu nove platforme koju će u narednim danima da predstavi predsednik Tomislav Nikolić je status severa južne pokrajine, saznaju "Novosti".

Ovaj nacionalni dokument, koji bi suštinski mogao da utiče na sudbinu Kosova i Metohije, overen je punom podrškom lidera vladajućih stranaka na nedavnom sastanku u vili "Bokeljka". Preostalo je da se o njemu izjasne poslanički klubovi, Srbi iz pokrajine i, na kraju, i Narodna skupština.

Prema nezvaničnim informacijama "Novosti", Srbija bi trebalo da se bori za što šira statusna i formalna prava sunarodnika na KiM.

Naša ideja je da sever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta, poput, recimo, Republike Srpske. U praksi, tamo više ne bi bile institucije Srbije, već te srpske autonomije. Taj predlog biće tema za raspravu sa međunarodnom zajednicom.

Ali, platforma će se, takođe, pozivati i na Ustav Srbije, jer Beograd ni pod kojim uslovima neće priznavati nezavisnost takozvane kosovske države. Sa ovakvim pristupom brani se glavni cilj - da se što više olakša svakodnevni život naših sunarodnika, a da, istovremeno, oni ne budu striktno vezani za institucije u Prištini.

Predsednik Nikolić upoznao je danas ambasadore Ruske Federacije, Kine i Velike Britanije, Aleksandra Čepurina, Džang Vansjuea i Majkla Devenporta, o postignutom napretku u izradnji državne strategije za KiM.

izvor:novosti.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu