Artem postaje privremena bolnica za lakše pacijente zaražene koronom - iKragujevac


Vesti

Dom učenika srednjih škola Artem u Kragujevcu biće privremena bolnica za lakše pacijente zaražene Kovidom 19, izjavio je za Televiziju Kragujevac komandant lokalnog Kriznog štaba Radomir Nikolić.

Prema njegovim rečima, Artem je trenutno prazan, ima kapacitet od preko 400 ležajeva i mogućnost da se u istom trenutku u restoranu hrani više od 100 osoba.

Da će u Kragujevcu biti otvorena privremena bolnica za smeštaj lakše obolelih pacijenata koji su zaraženi korona virusom i koji zahtevaju hospitalizaciju potvrdio je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Zbog popunjenosti kapciteta u kragujevačkom Kliničkom centru, lokalna samouprava je pokrenula inicijativu za se otvaranje privremene bolnice u Kragujevcu u kojoj će biti smešteni lakše oboleli pacijenti koji su pozitivni na Kovid 19, a kojima je, ipak, zbog razvoja bolesti, neophodna hospitalizacija.

„To bi bilo za one pacijente koji su prošli najteži deo u Kliničkom centru i sada je potrebno da odleže još nekoliko dana do negativnog testa“, objašnjava šef Kriznog štaba grada Kragujevca Radomir Nikolić.

Prema njegovim rečima, čeka se samo zaključak Vlade.

U tom slučaju, pacijenti iz Kragujevca ne bi kao ranije išli na Sajam u Beogradu, tvrdi Nikolić i dodaje da će građani imati uslove približne onima koje imaju kod kuće.

Artem, koji je trenutno prazan, ima kapacitet od 409 ležajeva.

Nikolić dodaje da se promenila struktura obolelih i da se sada sve češće javljaju pacijenti sa težim simptomima bolesti.

Pravi i vidljivi udar na lokalni zdravstveni sistem, odnosno kragujevački Klinički centar očekuje se za 10-ak dana, pa se u ovoj zdravstvenoj ustanovi radi reorganizacija.

Odustalo se od nove kovid ambulante u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava.

Očekuje se i automatizacija procesa rada u kovid laoboratoriji Kraguj.

U Institutu za javno zdravlje, sve pi-si-ar testove rade ručno, pa je kapacitet 180 uzoraka dnevno.

Nabavkom robotizovanog sistema za rukovanje uzorcima značajno će olakšati proces testiranja i učiniti ga bezbednijim sa kapacitetom i do 500 uzoraka dnevno.

Reč je o mašini koja putem robotske ruke uzima uzorak, sređuje ga i tretira, a u čijoj nabavci je lokalna samouprava spremna da pomogne.

Na početku epidemije, za dva i po meseca u Kragujevcu je bilo 68 zaraženih, što je zdravstveni sitem mogao da izdrži.

Kragujevac je prvi počeo sa primenom mera zaštite od širenja korona virusa, zatvorena su igrašlišta, uvedene su preventivne mere u javnom prevozu, kao i dezinfekcija javnih i stambenih objekata kolektivnog stanovanja, pa je Kragujevac u prvom piku, posmatrajući broj obolelih na broj stanovnika, bio najbolji u Srbiji.

Usledilo je rasterećenje mera, pa je broj pozitivnih počeo da raste.

Dnevno se kovid ambulanti javljalo između 250 i 270 pacijenata, a povećavao se i broj Kragujevčana koji su na lečenju u Kliničkom centru.

Na snazi je vanredna situacija u Kragujevcu, pa je nužno jedinstvo i poštovanje mera kako bi zdravstveni sistem mogao da izdrži i svakom pruži adekvatnu pomoć, poručuju iz Kriznog štaba grada Kragujevca.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu