BEZ ZASTOJA testiranje na kovid 19 u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

U laboratoriji "Kraguj" potvrđena su 22 nova pozitivna slučaja na koronavirus, od ukupno 213 obrađenih testova koje je kragujevački Institut za javno zdravlje uradio do srede u ponoć, saopštio je dr Dragan Vasiljević direktor te ustanove.

Među pozitivnim građanima 17 je iz Kragujevca, a po jedan iz Knića, Rače, Trstenika, Raške i Ivanjice. Od početka pandemije na teritoriji Šumadije ukupno je registrovano 785 pozitivnih građana, od kojih je
644 iz Kragujevca.

Kragujevački Institut za javno zdravlje do sada je uradio 11.151 test na Covid 19 putem briseva. Direktor te ustanove dr Dragan Vasiljević demantovao je navode koji su se pojavili na društvenim mrežama, da je toj ustanovi “oduzeta mogućnost za testiranje građana, jer javno saopštavaju rezultate”. On je za naš portal izjavio da testiranje građana obavljaju u kontinuitetu i da svakodnevno iz laboratorije Vatreno oko dobijaju 300 podloga za testove, kao i da rezultate urađenih testova saopštavaju medijima na dnevnom nivou.

“To je praksa sa kojom ćemo i dalje nastaviti i čista je laž da nam je oduzeta mogućnost za testiranje građana zbog saopštavanja rezultata. To je čista glupost”, rekao je dr Vasiljević.

On je podsetio da je pre dva dana došlo do kratkotrajnog zastoja u očitavanju rezultata “zbog problema sa informacionim sistemom”, ali da je “kvar” brzo otklonjen i da je Institut nastavio rad u redovnom režimu..

Vasiljević je naveo da je početkom meseca zbog povećanog broja građana koji su imali indikacije za testiranje na Covid 19, Institut nedelju dana dobijao po 370 briseva za testiranje, ali je od ove nedelje smanjena potreba za testovima, pa su dnevne količine svedene na 300 podloga.

On je dodao da kragujevački Institut ima odličnu saradnju sa laboratorijom Vatreno oko i da prema realnim procenama svakodnevno dobijaju traženi broj testova.

Na teritoriji Šumadije u kućnoj izolaciji trenutno se nalazi 841 osoba iz Kragujevca, 474 iz Aranđelovca , 23 iz Lapova, 64 iz Knića. 11 iz Batočine, 24 iz Topole i 29 iz Rače. U Kliničkom centru Kragujevac na lečenju je 86 pacijenata, od tog broja 7 je na respiratoru.

 

Izvor: nova.rs

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu