Danas na računima 30.000 dinara: Država isplaćuje poslednji korona minimalac - iKragujevac


Vesti

Isplata trećeg korona minimalca za oko 1.055.000 radnika u oko 232.000 preduzeća u zemlji počeće danas.

Minimalac od oko 30.000 dinara biće uplaćen za radnike mikro, malih i srednjih preduzeća dok je polovina tog iznosa namenjena za velike kompanije. Za tu namenu država će uplatiti oko 32 milijarde dinara na račune preduzeća koja su se prijavili za pomoć.

Već isti dan, mnogi radnici čije firme odmah izvrše uplatu, mogu očekivati novac na računima. Dosadašnja praksa, pokazala je, međutim, da najveći broj poslodavaca novac uplaćuje dan nakon što novac dobiju od države.

Isplata prvog minimalca počela je 7. maja, drugi je uplaćen 4. juna, a reč je o paketu državne pomoći teškom oko 5,1 milijardu evra za pomoć privredi u otklanjanju posledica epidemije novog korona virusa.

Ko nema pravo na minimalac?

Podsetimo, pravo na minimalac imaju radnici koji su prijavljeni. Firma u kojoj rade mora da bude osnovana pre 15. marta ove godine, a uslov je i da nije registrovala prekidanje delatnosti pre ovog datuma, a tokom vanrednog stanja.

Tako će minimalac biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme.

Pravo na minimalac nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci.

Kako se isplaćivao prvi i drugi minimalac?
Veliki broj poslodavaca promenio je praksu u isplati zarada krajem marta i najavio da će tako biti zaključno sa junskom zaradom. Na promenu dinamike uticala je državna pomoć zbog koje su mnogi odlučili da zaradu isplaćuju u dva dela, u drugom delu 30.000 dinara, a u prvom ostatak do pune plate.

Na ovaj način radnik u finansijskom smislu nije oštećen i jedina razlika u odnosu na ranije je to što zaradu prima u dva dela.

Mogućnost koja, takođe, postoji jeste da poslodavac isplati celu zaradu, kao što je to činio do sada, a da 30.000 dinara bude drugi deo kao dodatak na platu.

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu