Sutra isplata trećeg minimalca - iKragujevac


Vesti

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će sutra biti isplaćena treća minimalna zarada za 1.042.114 zaposlenih u Srbiji u ukupnom iznosu od 31 milijarde dinara, te da je država privrednicima za tri minimalca do sada pomogla sa iznosom od 94 milijarde dinara, odnosno sa oko 800 miliona evra.

Od početka krize koja je izazvana pandemijom virusa korona država je putem direktnih davanja i oslobođenja od poreskih obaveza privredi i građanima pomogla sa 278, 64 milijarde dinara, odnosno sa 2,3 milijarde evra, kaže se u saopštenju Ministarstva finansija.

„Reč je o podršci koja je ocenjena kao jedna od najvećih u regionu. Sa isplatom ovog trećeg minimalca pokrili smo period od tri meseca iako je vanredno stanje i nemogućnost poslovanja trajalo duplo kraće. Pomogli smo, nadam se i poslodavcima i zaposlenima. Poslodavci su zadržali neophodnu likvidnost i obezbedili sredstva za isplatu zarada“, naveo je ministar.

Sa druge strane, dodaje, radnici su zadržali svoje poslove.

„Sada nam predstoji zajednička borba – da očuvamo postojeća radna mesta“, poručio je Mali.

Ministar je naveo da, kada se saberu sva dosadašnja direktna davanja i indirektni podsticaji u vidu oslobođenja poreza i doprinosa, država privredi i građanima pomogla sa oko 278,64 dinara ili oko 2,3 milijardi evra.

Ministar finansija je istakao i da se redovno prate programi podsticaja koji se primenjuju u svetu i u regionu.

Kako je rekao, do sada smo dobro obavili posao, što je pozitivno ocenio i Međunarodni monetarni fond (MMF) ističući da je naš paket bio sveobuhvatan i brz i da je jedan od najvećih među evropskim zemljama.

Ocenjuje da su veliki izazovi pred nama jer je teško proceniti koliko će da traje zdravstvena kriza sa korona virusom, te da nije na delu samo kriza likvidnosti.

Na državi je, kaže, da se posvetiti svojoj osnovnoj izvornoj funkciji koja je usmerena na unapređenju poslovnog ambijenta, uklanjanju suvišnog administriranja koje opterećeuje privredu, unapređenju javne uprave i funkcionisanju javnih preduzeća, koja značajno generišu privredni rast cele zemlje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu