U kragujevačkoj Kovid ambulanti ima dovoljno pi-si-ar testova - iKragujevac


Vesti

Direktor kragujevačkog Doma zdravlja Vasilije Antić potvrdio je Televiziji Kragujevac da kovid ambulanta ima dovoljan broj pi-si-ar testova kojima se utvrđuje prisustvo koronavirusa kod pacijenata.

Antić je objasnio da je do trenutnog zastoja u isporuci testova došlo jer je izuzetno veliki broj pacijenata u kratkom vremenskom intervalu potražio zdravstvenu pomoć u Ambulanti za febrilna stanja i respiratorne infekcije.

Kontinuitet u isporuci nije narušen, testova ima dovoljno, pa svaki pacijent koji ima povišenu temperaturu i simptome Kovida 19, a lekari utvrde da je testiranje neophodno, može da uradi pi-si-ar test na korona virus, tvrdi prvi čovek Doma zdravlja.

Radno vreme Ambulante za febrilna stanja i respiratorne infekcije je produženo do 23 sata.

Tokom prošle nedelje lekari i medicinsko osoblje koji rade u Kovid ambulanti u ATD-u svakodnevno su pregledali oko 150 pacijenata.

Nedelju dana kasnije, broj pacijenata koji su dolazili na pregled se naglo uvećao pa su lekari u toku jednog dana obavljali i do 250 pregleda.

Prema podacima zaposlenih u Domu zdravlja samo u toku jednog dana obavljano je preko sto testiranja pacijenata gde postoji sumnja na zarazu koronavirusom , tako da je došlo do trenutne nestašice PI SI AR testova .

Taj problem je vrlo brzo rešen i sada ima dovoljno testova.

Pacijenti kod kojih nisu utvrđeni simptomi Kovida 19 a koji su imali kontakt sa zaraženim osobama neće biti testirani u ambulanti za respiratorne infekcije i febrilna stanja u ATD-u.

Oni mogu da obave komercijano testiranje u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu.

U Kovid ambulanti za respiratorne infekcije i febrilna stanja Doma zdravlja apeluju na sugrađane da bez preke potrebe ne dolaze u ovu ambulantu.

To znači da ukoliko nemaju simptome koji ukazuju na zarazu koronavirusom , bol u grlu i plućima, kašalj, temperaturu , gubitak daha , čula mirisa i ukusa ne bi trebalo da dolaze u ovu ambulantu.

Ukoliko je bilo kontakata sa zaraženim osobama potrebna je izolacija i konsultacija o daljem ponašanju sa izabranim lekarom putem telefona.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu