Moramo da naučimo da živimo sa koronom - Srđa Janković priznao šta ga najviše plaši kod pandemije - iKragujevac


Vesti

Prema zvaničnim podacima od subote u 15h, u Srbiji je ukupno od korona virusa preminulo 306 ljudi, a potvrđeno je ukupno 15.829 slučajeva zaraze. Na respiratoru je 86 pacijenata, dok je vanredna situacija proglašena u 10 gradova - Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Beogradu, Šapcu, Čačku, Kraljevu i Arilju.

Imunolog Srđa Janković je priznao šta ga najviše brine u razvoju cele situacije sa korona virusom i bez ustezanja ukazao na najgori mogući scenario.

"Živećemo sa virusom covid-19, on će biti deo naše svakodnevnice. To je nova situacija, iako pandemije od pamtiveka prate čovečanstvo. Mi smo moderno, visokotehnološko društvo i sa ovakvom bolešću se nismo sreli," rekao je on i dodao:

"Pozdrav naklonom mi se uvek dopadao, nemam ništa ni protiv ljubljenja ili rukovanja, ali naklon sam uvek smatrao izrazom najdubljeg poštovanja. Pa ako nešto dobro izađe iz ovoga, možda ćemo naučiti da se tako pozdravljamo."

Sviđali se nama pozdravi naklonom ili ne, činjenica je da situacija trenutno nije obećavajuća, a Srđa Janković to nikako ne pokušava da ublaži, pa je otkrio i čime je korona virus uspeo da stekne epitet podmukle bolesti.

"Najviše zabrinjava element neizvesnosti, taj karakter hazarda, vezan za ovaj virus. Neki od nas, a niko ne zna ko, može da izvuče deblji kraj i težu kliničku sliku zbog neke predispozicije, za koju ni ne zna. Mi ne znamo kolika je naša otpornost imunskog sistema. Možda postoji neki defekt ili slabost, za koji ni ne znamo jer sve funkcioniše normalno, a onda virus napadne upravo tu," rekao je on.

Pored ovih iskrenih opservacija situacije bez pokušaja ulepšavanja, od Srđe Jankovića smo dobili i potvrdu da mu Nestorović baš i nije omiljeni kolega i da se nikako ne slaže sa tim da bi se trebalo zaraziti po svaku cenu kad to već prilike dozvoljavaju.

"Ne podržavam prečicu ka kolektivnom imunitetu, jer bismo platili danak u ljudskim životima a rezultat je neizvestan. To bi bila, skuplja dara nego mera. Mislim da još uvek možemo da izbegnemo zatvaranje prestonice, ali moramo izbeći smrtnost na nivou katastrofe koja bi nadmašila sve posledice zatvaranja grada. Na ljutu ranu, ljuta trava, jedna je od mojih omiljenih izreka," zaključio je.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu