Novi soj korona virusa širi se brže od prvobitnog, tri do šest puta je zarazniji - iKragujevac


Vesti

Trenutni dominantni soj korona virusa je tri do šest puta zarazniji od prvobitne verzije, sugeriše nova studija, a prenosi Deutsche Welle.

Varijanta kovida-19 koja trenutno dominira na globalnom nivou, infektivnija je od prvobitnog soja koji se pojavio u Kini, pokazala je nova studija objavljena u četvrtak u naučnom časopisu Cell.

Rezultati laboratorijskog istraživanja objavljenog u časopisu sugerišu da je trenutna mutacija prenosivija na ljude, više od prethodne prenosivosti virusa, ali naučnici dodaju da ostaje da se ovi podaci i dokažu.

- Podaci pokazuju da postoje pojedinačne mutacije koje zapravo čine da se virus može bolje umnožavati i može da ima veliki virusni potencijal – rekao je vrhunski američki specijalista Entoni Fauci.

- Čini se da se sada virus bolje umnožava i brže prenosi, ali to je još uvek u fazi pokušaja da se potvrdi – kazao je.

Novi soj tri do šest puta zarazniji
Istraživači iz Nacinalne laboratorije Los Alamos u Novom Meksiku i sa Univerziteta Duk udružili su snage sa istraživačkom grupom Covid-19 Genomics istraživačkom grupom.

Naučnici su pronašli da trenutna verzija korona virusa – D614G- čini malu, ali značajnu promenu proteina koji virus koristi za invaziju i infekciju ljudskih ćelija.

Istraživački tim analizirao je 999 Britanaca koji su bili hospitalizovani zbog korona virusa. Primetili su da oni sa novim sojem virusa imaju više virusnih čestica u sebi, ali to nije uticalo na težinu njihove bolesti.

Dalje, laboratorijske analize pokazale su da je novi soj tri do šest puta sposobniji da inficira ljudske ćelije.

U ovoj fazi, ipak, zaključci se mogu smatrati samo verovatnim jer ovakvi eksperimenti često ne uklapaju u dinamiku pandemije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu