Pala odluka: Ovoliku će platu tačno primati nastavnici ako su bili u samoizolaciji - iKragujevac


Vesti

Vlada Srbije i reprezenativni sindikati u prosveti zaključili su poseban kolektivni ugovor koji se odnosi na prava zaposlenih koji su u uslovoma pandemije, zbog zaraze ili samoizolacije odsustvovali sa posla, objavljeno je u Službenom glasniku.

Zaposleni imaju pravo na naknadu plate u visini od 100 odsto osnovne isplate za mesec u kome je privremeno odsustvovao sa posla zbog potvrđenog korona virusa ili zbog mere samoizolacije.

Kolektivni ugovor sa Vladom Srbije potpisali su Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Kako se dokazuje?

Za prvih 30 dana odsustva sa posla, isplata se vrši iz budžeta Republike Srbije, a ostatak iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i budžeta.

Odsustvo sa rada zaposleni dokazuju rešenjem nadležnog organa, sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova ili lekarskim doznakama.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu