UMESTO ŠUTEVA U KOŠARCI I DESETKI NA FAKSU, JANKO BROJI HEMOTERAPIJE: I ne kuka, kaže da je odlično - iKragujevac


Vesti

Janko Tanasijević iz Kragujevca ima svega 25 godina i ozbliljno je bolestan, kancer koji mu je otkriven pre godinu i po dana promenio mu je život, ali ne i pogled na svet - ne nedostaje mu ni osmeha ni optimizma, prihvatio je "igru" i ne namerava da se preda. Broji hemoterapije, a sada i novac za dalje lečenje koji humani ljudi prikupljaju za njega, jer mu se bolest proširila na jetru.

- Pošto sam sportista, naučen sam tako, da svaka utakmica može da se dobije, sa tim stavom sam izašao iz bolnice i krenuo u borbu - priča nam Janko.

Slede mu četiri nove, specifične hemoterapije u inostranstvu, pa tek onda operacija X nožem u Beogradu, koja je već bila zakazana, ali zbog metastaze koja nije mogla da se operiše, intervencija je otkazana.

- Skupljen je novac za prvi tretman u Nemačkoj, dobio sam pozivno pismo od doktora koji radi na toj klinici i idem sledećeg petka na prvu terapiju - kazao je Janko.

Janko je bio košarkaš, a obukao je i srpski dres: aktivno je igrao košarku u KK "Radnički" iz Kragujevca, osvojio sa ekipom Univerziteta iz Kragujevca bronzanu medalju na Svetskom univerzitetskom prvenstvu u basketu 3x3 u Kini 2016. godine.

Međutim, novembra 2018. oseća jake bolove u leđima, da bi uoči Nove godine shvatio da više neće moći ni da igra, ni da studira dok ne završi sa lečenjem. Napušta studije mašinstva i počinje novu borbu. Prvu terapiju dobija 9. januara 2019.

- Primio sam 11 hemoterapija, zatim je bila pauza od 2 meseca, pa sam posle toga primio jos 6, ali nisam ležao u bolnici ni tri dana, već su to bile terapije od 2-3 sata posle kojih sam odlazio kući - govori to kao da je odlazio da primi penicilin, a ne supstancu od koje svako od nas manje ili više strepi.

- Kod kuće sam, nisam nastavio sa studiranjem, jer nisam mogao da prisustvujem nastavi zbog hemoterapija koje su bile na svake dve nedelje - priča Janko.

Ipak, posle hemoterapija nije imao većih problema. Dan-dva nakon izlaska iz bolnice je povraćao, imao mučninu i dijareju, a neželjene efekte ublažavao je prirodnim preparatima.

Aprila ove godine saznaje da je bolest uznapredovala. Lekar mu je preporučio vid terapije koja daje dosta dobre rezultate, a ne sprovodi se nigde u Srbiji - regionalnu hemioterapiju, direktnu i ciljanu samo u jetru, koja će pomoći da mu se metastaze smanje i dovedu u stanje da može da se izvrši intervencija X nožem.

Pomozimo Janku da pobedi u njegovoj najvažnijoj utakmici.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 822 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human822 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069990-84

Uplatom na devizni račun: 160600000007000733
IBAN: RS35160600000007000733
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu