Ovo su detaljne preporuke kako danas da dođete na glasanje: Maske i rukavice obavezne - iKragujevac


Vesti

Republička izborna komisija izdala je preporuke o ponašanju građana na biračkim mestima tokom izbornog dana, a sve u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Kada je reč o merama zaštite koje će se sprovoditi, biće primenjene opšte mere kao što je nošenje zaštitnih maski i rukavica, kako članova biračkog odbora tako i građana koji budu došli na glasanje.

- Na biračko mesto može da uđe samo onoliko birača koliko ima mesta na kojima se nalaze paravani za glasanje. Kada uđete, prilikom utvrđivanja identiteta, potrebno je da na kratko svučete masku s lica, vodeći računa da ne dodirujete lice. Pošto utvrde identitet, članovi komisije će vam dati glasački listić, a po obavljenom glasanju, poželjno je dezinfikovati ruke. Nakon toga, napustite biračko mesto, bez zadržavanja - navodi se u preporuci Republičke izborne komisije.

Osim ovih, preporuka je i da se na biračkom mestu održava razdaljina od najmanje jednog metra, kao i izbegavanje pozdravljanja rukovanjem i drugih fizičkih kontakata.

Kada je reč o članovima biračkih odbora, oni će nositi zaštitnu opremu uz poštovanje svih mera. Prostorije u kojima se glasa biće provetravane.

O tome je za Telegraf nedavno govorio i član Kriznog štaba, prof. dr Branislav Tiodorović, koji je rekao da bi prilikom kontrolisanja kažiprsta UV lampom trebalo staviti novu rukavicu, ali da ukoliko se ruke redovno i pravilmo peru, rukavice onda nisu ni potrebne.

- Što se tiče komisije, oni moraju da imaju sve, i po mom mišljenju su rukavice za njih obavezne - rekao je on za naš portal.

Podsetimo. u Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, a svoje biračko pravo građani mogu da iskoriste od 7 h, od kad su sva birališta otovrena, do 20 h.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu