Obnovljena i puštena u rad Fontana na Trgu Narodnog fronta - iKragujevac


Vesti

Fontana kod „Socijalnog“ na Trgu Narodnog fronta, po kojoj se Kragujevčani koji žive u ovom delu grada i gde su se nekada okupljali zovu Fontanci, posle više decenija rekonstruisana je i puštena u rad. U izradu projektno tehničke dokumentacije i izvođenje radova na rekonstrukciji Fontane, koja je ostala iste veličine i oblika ali rekonstrisane fasade, uklonjenih grafita, oplemenjenja podvodnom rasvetom i staklenim mozaikom, grad Kragujevac je iz budžeta izdvojio blizu 12 miliona dinara.

Ona je sada potpuno rekonstrisana i izgleda drugačije nego što je izledala. Sa nemačkom tehnologijom koja automatski reguliše dotok vode, menja boje, kontroliše vreme i način aktiviranja prskalica uspeli smo da popravimo ovaj simbol grada koji su Kragujevčani godinama tražili, kazao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Nadamo se da će Fontana koja od 2000. godine uopšte nije radila, a ranije u prekidima, podsetio je Petrašinović od ove godine ponovo postati mesto za okupljanje i druženje Kragujevčana.

Fontana ima ukupno 49 mlaznica, centralnu na svakom zidu sa unutrašnje strane po 12 koje formiraju tzv. vodene parabole dometa do dva metra i visine oko 1,5 metar pod uglom od 60 stepeni u odnosu na centar bazena. Fontanom se upravlja iz novosagrađene tehničke prostorije u koju su smešteni uređaji za regulaciju nivoa i mekoću vode, zatim dozator za dezinfekciju, sistem zaštite od vetra i ostala oprema.

Na Trgu Narodnog fronta oko Fontane postavljene su nove behaton ploče, postojećim klupama dodate su još dve, a nove sadnice zasadilo je JKP „Šumadija“.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu