Konačan broj birača na teritoriji grada Kragujevca 153.336 - iKragujevac


Vesti

Predizborna tišina, uoči parlamentarnih i lokalnih izbora, počela je u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju, 21.juna u 20 sati.

Predstavnici izbornih lista, tokom izborne tišine ne mogu da se oglašavaju u tradicionalnim medijima, niti da organizuju predizborne skupove, ali tim ograničenjima ne podležu društvene mreže, na kojima mogu nesmetano da nastave svoje izborne aktivnosti.

Za vreme predizborne tišine, u nedelju, u danu za glasanje, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izbornoj trci.

Tokom predizborne tišine dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

U Kragujevcu će na lokalnim izborima moći da glasa 153.336 birača.

U Kragujevcu, u nedelju, 21. juna, za jednu od 14 izbornih lista kandidovanih za lokalne izbore, na 168 biračkih mesta i jednom biračkom mestu u Okružnom zatvoru moći će da glasa ukupno 153.336 birača.

Broj onih koji će svoje biračko pravo moći da iskoriste i da glasaju za izbor poslanika u Narodnoj Skupštini u centru Šumadije je veći.

Razliku čine raseljeni sa područja Kosova i Metohije, koji u Kragujevcu žive od 1999. godine, a imaju formalno prebivalište u južnoj srpskoj pokrajini.

U Gradskoj izbornoj komisiji kažu da će izborni proces biti organizovan u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i uz sve preventivne mere zaštite od koronavirusa.

U GIK-u kažu da će se izlaznost u Kragujevcu pratiti na uzorku od 13 biračkih mesta, a da će Gradska izborna komisija preseke izlaznosti birača praviti u 10, 12, 14, 16 i 18 sati.

Kompletan izborni materijal i zaštitna oprema su predati. U nedelju, na izborni dan, biračka mesta biće otvorena od 7 do 20 časova.

Kako je Kragujevac glasao i ko će ga u naredne četiri godine voditi gledajte, 21. juna od 20 časova, u Specijalnoj emisiji na Televiziji Kragujevac.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu