Otvoren pogon za prikupljanje meda u Rači - iKragujevac


Vesti

U Rači je otvoren pogon za prikupljanje i plasman meda "Naš med". Crvenu vrpcu presekli su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predsednik opštine Rača Nenad Savković i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je poručila da je nakon mnogo truda i rada ispunjeno obećanje i napravljena prva srpska kuća meda.

Pčelari su za gradnju donirali 12,8 miliona dinara, uzeli su i pozajmicu od sedam miliona dinara, a opština Rača je u saradnji sa državom izgradnju pomogla sa 80 miliona dinara, od čega su 30 miliona dinara sredstva opštine Rača, a sredstva Vlade Srbije 50 miliona dinara.

Za plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke izdvojeno je još oko 18,5 miliona dinara, a Vlada Srbije finansirala je i izgradnju puta do carinskog terminala u Lapovu.

Do sada je pogon finansiran iz sopstvenih sredstva Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) od 64,7 miliona dinara, od čega je 53 miliona dinara iz kredita Poštanske štedionice i 11,7 miliona dinara od članarine.

SPOS, inače okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova i ima tradiciju dugu 123 godine.

Brnabićeva je okpuljene pčelare podsetila na to kako je bilo na mestu gde se danas nalazi pogon 2018. godine kada je postavljen kamen temeljac i navela da je u taj projekat uloženo mnogo truda i rada.

Takođe, podsetila je da je o tom projektu govorila i u svom espozeu u Skupštini i pojasnila da je pogom za prikupljanje meda ujedno za nju predstavljao primer kako država može da radi i pomogne zajendo sa Savezom i lokalnom samoupravom da se sačuva nešto što je deo naše tradicije, da se pomogne regionalni razvoj, poljoprivreda, zadrugarstvo.

"Sve je to kombinovano u ovom jednom projektu, u ovoj srpskoj kući meda", kazala je Brnabićeva i dodala da je ovaj projekat urađen od ideje do kompletne realizacije i puštanja u rad.

"Povećane subvencije po broju košnica"
Kako je kazala, važno je što su preko Ministarstva poljoprivrede povećane subvencije po košnici na 800 dinara, ali su značajno povećane subvencije po broju košnica po domaćinstvu, nekada je bilo, kako je rekla, do 100 košnica, a danas do 1.000.

"Potrudili smo da mnogo više uložimo u opremu, kako bismo podržali generalno poljoprivredu, ali i pčelarstvo i danas vas podržavamo da kupite opremu tako što mi preuzimamo između 50 i 65 odsto ukupne investicije u opremu", kazala je premijerka.

Istakla je da će se sigurno vraćati u srpsku kuću meda, kako bi videla kako napreduje osvajanje, kako kaže, svetskg tržišta srpskim medom.

"Osvajanjem svetskog tržišta i Srbiji otvarate vrata na tim tržištima. Kada imamo vas na stranim tržištima lako je i ostalima da vas prate", poručila je premijerka.

Jedan kvalitetan projekat otvara ideje i put za druge, kazala je Brnabićeva i dodala da je na taj način nastala strateška saradnja Vlade i Opštine Rača.

Tokom koronavirusa pčelari donirali više od sedam tona meda
Pohvalila je Opštinu Rača za to što su se, kako navodi, lavovski borili da ova investicija bude baš u Rači i dodala da se samim tim stvorila potreba da se izgrade novi putevi, nove saobraćajnice, da se približi srpska kuća meda Koridoru 10, ali i Rača investotorima.

Zbog toga, javila se potreba i da se napravi obilaznica za šta se trenutno radi projektno-tehnička dokumentacija, čime je uređeno i da ne mora da se carini u Kragujevcu, već u Lapovu.

"Drago mi je što na simboličan način privodim kraju svoj mandat ovim projektom za koji su mnogi smatrali da je nemoguć", kazala je Brnabićeva.

Zahvalila je pčelarima na tome što su se u okviru Saveza tokom borbe protiv koronavirusa donirali nešto više od sedam tona meda, koji je doniran preko PKS pre svega najstarijim sugrađanima, pa socijalno ugroženima.

Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a, istakao je da konačno pčelari mogu sami da plasiraju med na tržište, bez posrednika, što je važno za njih, ali i za sve poljoprivrednike, kako kaže, koji mogu da vide da je ovako nešto moguće.

Savković je ocenio da pogon veoma znači za privredu, pčelare i lokalnu samoupravu.

Tokom posete Rači, premijerka je obišla i radove na sanaciji puta gde se upoznala i sa planovima buduće obilaznice, a sa ministarkom za demografiju i populacionu politiku Slavicom Đukić Dejanović, obišla je i radove na rekonstrukciji vrtića "Naša radost". 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu