Kragujevčani će udisati čistiji vazduh - iKragujevac


Vesti

Višedecenijski ekološki problem zagađenja vazduha u Kragujevcu konačno će biti rešen, predviđeno je da gradska toplana u potpunosti izbaci ugalj i pređe na gas, rekao je Nikola Dašić, prvi na listi Srpske napredne stranke u Kragujevcu „Aleksandar Vučić – Za našu decu.“ u razgovoru sa mladima Kragujevca.

Prema njegovim rečima ceo Kragjevac trpi zagađenje vazduha već duže vreme i niko do sada nije uspeo da reši ovaj problem.

„Mi imamo Energetiku, koja je veća termoelektrana od Morave u Svilajancu i imamo problem sa zagađenjem koji nije jednostavno otkloniti, jer zahteva ogromne investicije. Međutim, ono što mene jako raduje je to što već sada, nakon pet godina izlazimo iz finansijskog kolapsa. U stanju smo da pregovaramo sa Vladom i imamo rešenje sa Kancelarijom za javna ulaganja, gde će nam pomoći država da u potpunosti zamenimo kotlove za ugalj kotlovima na gas, što je čista tehnologija, i u tom smislu imamo podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Kada već nisu generacije naših roditelja i naše generacije, naša deca će odrastati u jednom mnogo čistijem Kragujevcu“, rekao je Nikola Dašić.
Problem zagađenja je veoma kompleksan, a stanovnici brojnih naselja se žale na probleme koje stvara gradska toplana. „Problemi su veliki. Čađ i dim, koji padaju po našim kućama, a možete zamisliti kako izgleta kada udišemo to. Zimi kada padne sneg on je crn, a zamislite naša pluća. Svaka čast gradu Kragujevcu što će nešto da uradi po pitanju toplane, kaže Zoran Purić

„Činjenica je da je to zaista veliki problem sa zagađenjem. Zaista se nadam da će Vlada Srbije pomoći jer ovo nije naivan ni mali problem. Mislim da su finansijska sredstva, da se ugase kotlovi na ugalj i zamene savremenijim kotlovima na gas velika investicija. Odrasli su već navikli, ali moramo brinuti o deci, jer žive u totalno nezdravim uslovima, rekao je Vladan Milić.

Inače, rešavanje ovih problema u mnogome prevazilazi kapacitete jednog grada i zahteva širu akciju na republičkom nivou, posebno što se preduzeće Energetika nalazi u vlasništvu Republike. Postupak potpune gasifikacije kragujevačke toplane započet je 2017. godine. Kompletno rešavanje problema aero zagađenja zahteva između 200 i 300 miliona i period od minimum 5 godina. Zato je bitno što će Grad imati značajnu podršku republičkih vlasti za rešavanje ovih problema.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu