7,7 miliona evra za deset infrastrukturnih projekata: Probijanje novih ulica u Kragujevcu, novi bulevar, kružni tok, Daničićeva ulica u četiri trake... - iKragujevac


Vesti

Unarednih 12 meseci u Kragujevcu će zahvaljujući sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj biti realizovano deset projekata u oblasti putne infrastrukture, vrednosti 7,7 miliona evra sa PDV -om. To su danas potpisivanjem ugovora ozvaničili Radomir Nikolić gradonačelnik Kragujevca i LJubiša Živković direktor Preduzeća za puteve, koje je ovaj posao dobilo na međunarodnom tenderu.

Iako je EBRD gradu odobrio kredit još pre tri godine, trebalo je dosta vremena da se pripremi kompletna dokumentacija, jer je reč o zahtevnim projektima. Morali smo, kazao je Nikolić, da rešimo imovinske odnose na trasama kojima će ulice proći, da sagledamo kompletnu situaciju sa dinamičkim saobraćajem i kakve su tendencije za naredni period. Shvatili smo da je neophodno da rasteretimo određene raskrsnice, pre svega kod Medicinske škole i novim saobraćajnicama preusmerimo saobraćaj na druge pravce.

Među projektima je spajanje naselja Šumarice i Stanovo ulicom Dragojla Dudića i toje bio najzahtevniji projekat kada je reč o imovinsko – pravnim odnosima.

Radi se i saobraćajnica Košutnjački vis, koja predstavlja sponu Južne obilaznice sa naseljem Bresnica. Južna obilaznica biće povezana i sa Ilićevom tako da će građani koji žive u tom delu grada moći brže da stignu do centra, izbegavajući pružni prelaz i saobraćajne gužve kod hale Jezero.

Pored toga, radi se i nekoliko saobraćajnica koje Aerodrom i Sušicu povezuju sa ulicom Slobode, duž Sušičkog potoka, od Žitoprodukta pored Druge kragujevačke gimnazije i škole Toza Dragović, poznatije kao ŠUP, do ulice Save Kovačević. Kao najvažniji projekat Nikolić je istakao proširenje Daničićeve ulice u četiri trake. Potpuno novi bulevar koji sa kružnim tokom na mestu današnje pumpe u Erdogliji, kod ambulante broj 5, ide kroz rub Kasarne i deo dvorišta Doma vojske i izbija na Lepenički bulevar.

Ovom velikom investicijom rasteretićemo ključne saobraćajnice i raskrsnice, odnosno rešiti problem koji su se nagomilavali zadnjih par decenija.

Preduzeće za puteve uspelo je da dobije taj posao na međunarodnom tenderu, jer imamo dovoljno kapaciteta, kadrovskih, tehničkih i finansijskih. Rok za završetak radova je 12 meseci i očekujemo da radove realizujemo u previđenom roku, rekao je Živković koji je tom prilikom najavio početak radova u Stambenom bloku Voja Radić u sredu 17. juna.4-24.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu