DANAS SU PETROVDANSKE POKLADE: Da bi vam godina bila SREĆNA, jednu stvar OBAVEZNO MORATE DA POJEDETE! - iKragujevac


Vesti

Po nekim selima idu pokladni svatovi, dok se u drugim pale lile.

Petrovske poklade (veselja uoči Petrovdana) se održavaju u poslednji dan pred početak Petrovskog posta, a Srbija je "prošarana" najrazličitijim običajima, koji se izvode na ovaj hrišćanski praznik.

Danas se pale lile

Ipak, običaj da se svuda pripremaju mrsne gozbe, a po nekim selima idu pokladni svatovi, dok se u drugim pale lile. Lile su buktinje od osušene brezove ili trešnjine kore.

Obično ih pale mladići i dečaci, obilazeći oko kuća, torova, izvora po tri puta, govoreći - Lila gori žito rodi - ili - Veselo nam lile gore, da nam krave dobro vode.

Domaćini kod kojih lilari dođu, daju im belog mrsa i nešto drugo od hrane.

Naime, veruje se da će ona kuća koja nagradi lilare, čitave godine biti od napretka!

Za to vreme devojke skupe slamu na gomilu i zapale na seoskoj utrini, gde onda dođu i lilari i ostala omladina i započnu razna takmičenja i igre oko vatre, uz hranu koju su lilari sakupili u selu.

Danas se najedite!

Prema narodnom verovanju, danas bi obavezno valjalo svi dobro da se najedu, kako bi se pripremili za predstojeći veliki post.

U nekim krajevima veruje se da oni koji se ogreše o ovo pravilo i ipak, kojim slučajem, ne pojedu nešto "masno" i "slasno" mogu imati nesrećnu godinu.

Crkva, međutim, odbija ovakvo sujeverje, baš kao i ona, uvrežena u Istočnoj Srbiji, prema kojima se na današnji dan nikako ne valja češljati, jer može - sva kosa opasti s glave.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu