Na Fakultetu medicinskih nauka otvorena laboratorija za kardiovaskularnu fiziologiju - iKragujevac


Vesti

Na Fakultetu medicinskih nauka od danas je u funkciji nova oprema u laboratoriji za kardiovaskulranu fiziologiju.

Zaposleni i mladi naučnici moći će da vrše istraživanja na krvnim sudovima glatkih mišića zahvaljujući novoj opremi koju je fakultet nabavio iz Mađarske.

Oprema koju je ranije posedovao Fakultet medicinskih nauka, omogućila je istraživanja koja se odnose na srce,hipertenziju, metabolički sindrom i slično.

Sada sa novom laboratorijskom opremom mogućnosti Medicinskog fakulteta se proširuju.

U planu za narednu godinu je nabavka aparature za izolovani bubreg i jetru kako bi mogli da ispituju različite organe i sisteme organa.

Kada je reč o laboratoriji za biohemiju nabavljeni su svi neophodni aparati –mikroskop, centrifuga i laminar koji su neophodni u ovoj oblasti.

Ovom prilikom je istaknuto, da istraživači Fakulteta medicinskih nauka u saradnji sa kolegama odseka hemije Prirodno matematičkog fakulteta iz Kragujevca i kolegama sa Hemijskog fakulteta iz Beograda, ispituju novosintetisane supstance koji mogu biti moćni lekovi , pogotovu za maligne bolesti.

Inače, laboratorija za kardiovaskularnu fiziologiju Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu , okuplja veliki broj mladih, uspešnih ljudi čiji je dosadašnji rad verifikovan u mnogim međunarodnim časopisima.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu