Kragujevački klinički centar dobija savremenu laboratoriju za testiranje na Kovid 19 - iKragujevac


Vesti

Svetska banka odobrila je Srbiji kredit od 100 miliona dolara za borbu protiv koronavirusa.

Zahvaljujući ovom kreditu biće finansirano 12 laboratorijskih stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u Srbiju na dva aerodoroma i nekoliko graničnih prelaza.

U najavi je i otvaranje dve nove savremene regionalne laboratorije koje će raditi u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu i Kliničkom centru u Kragujevcu, u kojima će dnevno moći da se uzme hiljadu uzoraka na Kovid-19.

U Kliničkom centru u Kragujevcu najavljuju da će tri Kovid klinike koje su bile oformljene tokom trajanja vanrednog stanja biti vraćene u pređašnje stanje za hospitalizaciju i lečenje pacijenata.

Od četiri formirane Kovid klinike koje su intenzivno radile tokom trajanja epidemije koronavirusa Infektivna klinika do daljeg ostaje za te namene.

Klinika za psihijatriju, Reumatološka klinika i deo Klinike za pulmologiju vraćaju se u normalne radne tokove kao pre uvođenja vanrednog stanja, najavio je direktor Kliničkog centra dr Predrag Sazdanović koji je dodao da je ova ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite koja zbrinjava dva miliona pacijenata iz nekoliko upravnih okruga Srbije svakog trenutka spremna za bilo koji nepredviđeni tok događaja, ukoliko se dogodi drugi krug infekcije Kovidom-19.

Sistem rada koji je bio ustanovljen pre pojave epidemije mora da se ponovo uspostavi postupno, uz niz epidemioloških mera, naveo je Sazdanović i dodao da će na listi prioriteta biti onkološki bolesnici, pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti i oni koji moraju da budu operisani.

Savremene laboratorije u kojima će se obavljati testiranje na koronavirus biće „uvezane“ u jedan elektronski sistem, kako bi se ojačala dijagnostika, jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.

Tokom predhodne, i tokom 2020. godine, nekoliko puta je najavljena rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog dela Kliničkog centra u Kragujevcu.

U ambulantama Kliničkog centra, godišnje se u proseku obavi oko 500 hiljada pregleda.

Stare ambulante u koje na pregled dolaze psihijatrijski pacijenti, kao i oni koji se leče u ORL ambulanti teško odolevaju zubu vremena jer su izgrađene ranih šezdesetih godina.

Tokom trajanja vanrednog stanja, u Kliničkom centru u Kragujevcu zaposleno je 245 lekara i medicinskih tehničara.

Direktor ove medicinske ustanove je istakao da je još rano govoriti o detaljima izgradnje i rekonstrukcije Kliničkog centra i dodao da je zadovoljan razvojem događaja, ne samo zbog rekonstrukcije stare zgrade, već i zbog izgradnje novog objekta.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu