OD SUTRA U SRBIJI NOVO POPUŠTANJE MERA: Epidemiolozi daju preporuke i upozorenja - iKragujevac


Vesti

Od sutra, 1. juna, predviđeno je novo popuštanje mera koje su prethodno donete sa ciljem suzbijanja korona virusa u Srbiji. Krizni štab je odlučio da se dozvoli okupljanje do 1.000 ljudi na otvorenom prostoru, uključujući i okupljanje publike na sportskim događajima na otvorenom. Osim toga, ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je i mogućnost odlaska đaka na ekskurzije u Srbiji.

Popuštanje mera prate i određene preporuke i upozorenja epidemiologa.

Epidemiolog i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, Darija Kisić Tepavčević, izjavila je da kada je reč o publici na sportskim događajima to nije tako brojčano određeno do 1.000 ljudi, već da to pre svega zavisi od prostora gde se na otvorenom odvijaju ti sportski dođađaji.

- Ono što jeste preporuka je da bude udaljenost minimum jedan metar između navijača. To bi praktično značilo da je jedno mesto slobodno između navijača - rekla je Kisić Tepavčević.

- Na otvorenom, pogotovu u ovom periodu godine, znatno je smanjen rizik od prenošenja ovog virusa i sada na svakome je lična procena da li to predstavlja rizik za njega da se zarazi - dodala je ona.

Kada su u pitanju zatvoreni prostori, još postoji maksimum dozvoljenih sto ljudi, ali ističe da je većina zemalja sada povećala taj broj.

- Tu zavisi od kvadrature prostora, jer ne može da bude uniforman broj bez obzira kolika je veličina te prostorije i tu će sigurno da se ide u popuštanje svih mera, jer opet napominjemo da sada znamo da je virus tu, moguće da će on da bude sa nama dugo i da moramo da naučimo da živimo sa njim i da naučimo da mislimo da je on tu - rekla je Kisić Tepavčević.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu