Istina o kući Đure Jakšića: Bila je zaboravljena, oronula i opasna za život, a danas je PRVA TEMA DRUŠTVENIH MREŽA (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Poslednjih dana u Srbiji su izbile brojne kontroverze oko renoviranja kuće Đure Jakšića u Kragujevcu. Umesto trošnog i prizemnog zdanja, nakon renoviranja nikla je velelepna moderna kuća zbog koje su društvene mreže buknule. Naime, na Tviteru su se pojavile slike unutrašnjosti, koju su mnogi komentarisali da više liči na kafić nego na kulturno istorijski spomenik.

Kuća je godinama propadala, a pre toga u nekoliko navrata, u rasponu od 2009. do 2018. godine, kuća je postepeno propadala i s godinama se sve više urušavala. Ipak, donacijom švajcarske vlade koja finansira projekat Regionalnog ruralnog razvoja, kuća Đure Jakšića u Kragujevcu je dobila novi život.

Kuća u Karađorđevoj ulici, u kojoj je nekoliko meseci stanovao Đura Jakšić, poznati srpski pisac i slikar, dok je službovao u Kragujevcu, nedavno je rekonstruisana i biće 9. juna otvorena za posetioce.

Objekat ukupne površine 360 m/2 ima dve etaže. Gornji, galerijski deo biće korišćen za izložbe, promocije, okupljanja umetnika i slične događaje iz oblasti kulture. Planirano je da u tom delu najpre budu izloženi predmeti vezani za život i rad Đure Jakšića, koji će kasnije biti deo stalne postavke. U donjem delu objekta biće izloženo oko 100 vrsta rakija i vina iz Šumadije koje će posetioci moći da degustiraju i kupe. Takođe, u tom delu objekta svi članovi Udruženja rakijaša i vinara moći će besplatno da organizuju promotivne aktivnosti.

011.webp

Interesantno je da je objekat moderno tehnički opremljen i ima odlične mogućnosti za organizaciju specijalnih događaja. U gornjem delu po potrebi može da se postavi 50, dok u donjem ima 70 mesta za sedenje tokom prezentacija.

 

 

022.webp

Radovi su počeli krajem 2018. godine i završeni su u martu ove, 2020. godine. Ukupna vrednost investicije je oko 35 miliona dinara. Grad Kragujevac je u rekonstrukciju uložio 27, a švajcarska vlada osam miliona dinara. Prema rečima Nenada Popovića, direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, rekonstrukcija kuće u kojoj je jedno vreme živeo Đura Jakšić, deo je projekta u okviru programa Regionalnog ruralnog razvoja koji je finansirala švajcarska vlada sa 110 miliona dinara.

Ovim programom, čiji je deo i projekat razvoja teritorijalnog identiteta Šumadije, rukovodila je Regionalna agencija u saradnji sa Gradom Kragujevcem i udruženjima vinara i rakijaša sa našeg podneblja. S obzirom da proizvodnja rakija i vina obuhvata širok spektar aktivnosti od poljoprivrede do turizma ulagano je upravo u posao vezan za proizvodnju, promociju i plasman ovih proizvoda.

Gornjim galerijskim delom površine 160 kvadrata upravljaće Narodna biblioteka.

Donja etaža, površine 150 kvadrata, namenjen je vinsko rakijskom habu, kao mestu za promociju i prodaju šumadijskih vina i rakija, u cilju podrške razvoju teritorijalnog identiteta Šumadije i unapređenja proizvodnje tipičnih proizvoda.

Tim delom objekta upravljaće Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

(Blic)

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu