Uručene zahvalnice donatorima Kliničkog centra - iKragujevac


Vesti

U Kliničkom centru Kragujevac danas su uručene zahvalnice donatorima koji su pomogli radu i funkcionisanju ove zdravstvene ustanove u toku pandemije virusa Kovid 19. Prema rečima doc. dr Predraga Sazdanovića, v.d. kragujevačkog Kliničkog centra, Republika Srbija je obezbedila opremu u vrednosti od milion evra, a ukupna vrednost donacija je 370 hiljada evra. Među darodavcima koji su pomogli Kliničkom centru Kragujevac u vreme pandemije korona virusa pored kompanija, visokoobrazovnih institucija, udruženja, pojedinaca, najveću donaciju obezbedila je Fondacija Novak Đoković.

Govoreći o radu Kliničkog centra u vreme vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije korona virusa, direktor Sazdanović je podsetio da se sa pripremama krenulo mnogo ranije. Od organizovanja Kliničkog centra u tri odvojena sistema – Kovid sistema, sistema izolacije, radu Kliničkog centra pomogli su donatori i bez poziva.

Kruna svega je donacija Fondacije Novak Đoković koja je obezbedila četiri respiratora i 20 kliničkih monitora za praćenje stanja najteže obolelih pacijenata u našoj ustanovi, kaže dr Sazdanović.

U Kliničkom centru Kragujevac lečilo se oko 250 najtežih pacijenata iz Šumadijskog, Pomoravskog, Moravičkog, Raškog i Rasinskog okruga. Na respiratorima je bilo 55 pacijenta a 20 odsto je uspešno skunuto sa aparata.

Kao deo zdravstvenog sistema Srbije ponosni smo što smo imali najmanju stopu smrtnosti, a to je rezultat ozbiljnih mera pre svega preventivnih, zatim brzo reagovanje na ranu fazu bolesti. Ukupno je izlečeno 210 pacijenata, a rezultat i uspeh koji danas saopštavamo jeste uspeh znanja srpske medicine, dobre opremljenosti zaštitnom opremom i motivisanošću zaposlenih u kovid klinikama i kovid bolnicama, rekao je on.

Za nama je teško vreme, a mi smo se potrudili da najozbiljnije shvatimo situaciju dok još i nije delovala tako ozbiljno, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, zahvaljujući se u ime svih Kragujevčana zdravstvenim radnicima i svima onima koji su im pomagali. Krizni štab je imao dve funkcije – preventivnu i onu drugu za lečenje posledica. Preventivnu funkciju obavljali su organi grada, javno komunalna preduzeća, Ministarstvo unitrašnjih poslova, Policijska uprava u Kragujevcu, Uprava za vanredne situacije, Crveni krst, volonteri, kompanije koje su se uključile u rad. Institut za javno zdravlje imao je funkciju i jednom i drugom slučaju, pomagao nam je da donosimo mere koje smo prenosili građanima i u isto vreme pomagao u drugoj fazi.

Drugi deo posla svodio se na rad zdravstvenih institucija. Dom zdravlja i Klinički centar Kragujevac izneli su najteži teret. Oni su se, za razliku od nas, direktno sukobili sa opasnim protivnikom. Naravno da im je bila potrebna pomoć za sve ovo vreme i svako je pomagao koliko je mogao, neko aplauzom, neko materijalno, rekao je gradonačelnik Nikolić. Danas smo tu da se zahvalimo svim ljudima koji su se žrtvovali u vreme pandemije ali i svima koji su pomogli da se zajednički s njom izborimo, jer bez toga ceo sistem koji smo stavili na noge i osposobili ne bi mogao da reaguje. U isto vreme posebnu zahvalnost zaslužuju građani koji su shvatili ozbiljnost, imali odgovornost i iznad svega poverenja u sve nadležne institucije.

Pored Grada Kragujevca, PU Kragujevac, IZJZ, Fakulteta inženjerskih nauka, Centra za bioinženjering, zahvalnice su uručene Fondaciji Novak Đoković, većim i manjim kompanijama, Advokatskoj komori Kragujevac, udruženjima i pojedincima.2-14.jpg

4-12.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu