STIŽE I 30.000 DINARA: Država će isplatiti još dva minimalca, objavljeno je i kada novac leže na račun - iKragujevac


Vesti

Uplatu na namenske račune poslodavci mogu da očekuju najkasnije do 5. juna, imajući u vidu da je to poslednji radni dan u nedelji.

Drugi minimalac privrednicima i zaposlenima biće isplaćen u prvoj nedelji juna. Uplatu na namenske račune poslodavci mogu da očekuju najkasnije do 5. juna, imajući u vidu da je to poslednji radni dan u nedelji.

Prvi minimalac za 1.052.000 radnika u 232.000 preduzeća država je isplatila 7. maja. Novih 30.000 dinara država će na namenske račune uplatiti najkasnije za desetak dana.

Treći i poslednji minimalac koji je predviđen u okviru državnog paketa podrške za privredu biće isplaćen u prvoj nedelji jula. Za tri meseca svaki zaposleni od države praktično će dobiti oko 90.000 dinara.

Vlada je uredbom, vrlo precizno definisala grupe radnika koji će za april, maj i jun, od države dobiti pomoć, a jasno je i koji zaposleni na to nemaju pravo.

Prvo i najvažnije pravilo jeste da na minimalac imaju pravo radnici koji su prijavljeni, u prevodu oni koji ne rade na crno. Drugo pravilo jeste da je firma u kojoj rade osnovana pre 15. marta ove godine, kao i da nije registrovala prekidanje delatnosti pre ovog datuma, a tokom vanrednog stanja.

Tako će minimalac biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme. Pritom se na isti način tretiraju zaposleni sa punim radnim vremenom, odnosno nepunim radnim vremenom, bez obzira da li je reč o zaposlenom na određeno ili neodređeno.

Što se tiče zaposlenih koji su primljeni u radni odnos 01.04.2020. godine, poslodavac po osnovu ovih zaposlenih može ostvariti pravo na minimalac za dva meseca.

Pravo na minimalac pritom nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci.

Takođe, u slučaju da preduzetnik istovremeno ima status zaposlenog a penzioner je, on nema pravo na minimalac. Pravo na ovakvu direktnu pomoć države nemaju ni trudnice i porodilje kojima celu zaradu isplaćuje država.

Pravilo je i da poslodavac nema pravo na minimalac ukoliko je smanjio broj radnika tokom vanrednog stanja do 15.03.2020. godine za više od deset odsto, izuzev zaposlenih kojima je do tada istekao ugovor o radu zaključen na određeno vreme.

Uredba predviđa i da poslodavac gubi pravo na direktna davanja i fiskalne pogodnosti ukoliko pre isteka roka od 3 meseca od poslednje isplate minimalca smanji broj zaposlenih za više od 10%, ne računajući zaposlene sa kojima je zaključio ugovor o radu na određeno vreme pre 15. marta 2020. godine za period koji ističe pre 3 meseca od poslednje isplate minimalca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu