Otvaranje kuće Đure Jakšića 9. juna - iKragujevac


Vesti

Kuća u Karađorđevoj ulici, u kojoj je stanovao Đura Jakšić, poznati srpski pisac i slikar, je rekonstruisana i biće otvorena za posetioce od 9. juna.

Objekat površine 360 kvadrata ima dve etaže, galerijski deo biće korišćen za izložbe, promocije, okupljanja umetnika.

U predviđenom delu objekta biće izloženo oko 100 vrsta rakija i vina iz Šumadije, koje će posetioci moći da degustiraju i kupe.

Kuća Đure Jakšića u Kragujevcu tokom poslednjih 30 godina se raspadala, a poslednje dve i po decenije se urušavala i propadala nezaustavljivo.

Otprilike pre tri decenije su je napustili i poslednji stanari, pa je dugo bila potpuno zapušteni objekat u centru grada, naočigled Kragujevčana i gostiju iz inostranstva.

Pošto su nadležne službe i arhitekte utvrdile da kuća ne može da se renovira, jer je stepen oštećenja bio nepovratan, zbog bezbednosti objekta i kompletnog posla je odlučeno da se izgradi nova, koja će biti višenamensko mesto okupljanja umetničkih stvaralaca i kulturnih poslenika u gradu.

Tokom izgradnje viđena je i kao nova turistička lokacija.

Nova kuća izgrađena je na mestu stare, u kojoj je srpski slikar i pesnik živeo kao podstanar, kada je predavao “crtanje i krasnopis“ u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Gornji galerijski deo površine 160 kvadrata, kojim će upravljati Narodna biblioteka, predstavlja višenamenski prostor, pogodan i potpuno opremljen za organizaciju izložbi, književnih večeri i sličnih dešavanja.

Donja etaža, površine 150 kvadrata, namenjen je vinsko rakijskom habu, kao mestu za promociju i prodaju šumadijskih vina i rakija, u cilju podrške razvoju teritorijalnog identiteta Šumadije i unapređenja proizvodnje tipičnih proizvoda.

Tim delom objekta upravljaće Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Nova kuća deo je projekta IMPULS VAJN i Šumadijska šljiva, realizovanih u okviru programa Regionalnog i ruralnog razvoja u Srbiji, finansiran novcem Vlade Švajcarske.

Pored grada Kragujevca i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja , partneri na tom projektu su Udruženje proizvođača vina sa geografskim poreklom Šumadija i Udruženje proizvođača rakije Šumadijska rakija. 

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu