Ako želite da proverite da li ste imali koronu, evo koliko će koštati test na antitela - iKragujevac


Vesti

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se planira uvođenje brzih testova na antitela i da će taj test građani najverovatnije plaćati oko 1.000 ili 1.200 dinara.

Brnabić je rekla da će na osnovu tih testova moći da se utvrdi da li je neko preležao korona virus i dodala da cena još nije utvrđena, ali da bi trebalo da koštaju oko 1.000 ili 1.200 dinara.

- Gledali smo da za građane koji žele da se testiraju na antitela imamo simboličnu cenu - rekla je ona za televiziju Prva i dodala da država neće ništa zarađivati na tim testovima.

Navela je da u ovom trenutku postoji prošireno testiranje za one koji imaju simptome, one koji rade u kolektivima i za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima.

Dodala je i da građani koji su deo velikog istraživanja, a u pitanju je 7.000 domaćinstava, neće placati testove.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja građana na televiziji Prva, rekla da je rano da se trči pobednički krug jer visu nije nestao, ali je broj obolelih znatno manji i iznosi oko 1 odsto.

- Danas imamo između 40 i 100 slučajeva dnevno. Situacija u bolnicama je takva da se bolnice polako vraćaju normalnom režimu rada - dodala je premijerka.

Kako je rekla, prati se situacija na celoj teritoriji Srbije i država pravovremeno reaguje.

- Važno je da imamo mere prevencije i opreza, nošenje maski u zatvorenom prostoru, distanca i redovno pranje ruku - objasila je Brnabić.

Ona je rekla da su preporuke poslate poslodavcima kako bi se radnici zaštitili.

- U lokalnim žarištima su uglavnom asimptomatski bolesnici - kaže premijerka.

Kako je rekla, epidemija u Srbiji i dalje traje.

- Potrebno je 28 dana bez novih slucajeva da bi se proglasio kraj epidemije - rekla je Brnabiceva.

Premijerka je kazala da očekuje da se uskoro sva porodilišta vrate na redovan režim, iako su sva radila i tokom vanrednog stanja.

- Pripremamo se kao da ce biti drugog talasa. Vlada čini sve da mi budemo spremni ukoliko dode do drugog talasa. To znači da se obezbeđuje dovoljna količina lekova, pre svega hlorikina - kaže premijerka.

Ona je rekla da su već pokrenuti pogoni u Srbiji za proizvodnju zaštitne opreme, maski, vizira.

- Mi smo spremni, ukoliko dođe do drugog talasa, da ga dočekamo mnogo bolje nego druge zemlje, kao što je to bio slucaj i sa ovim talasom - naglasila je premijerka.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu