Srpski lekari izveli NOVU METODU LEČENJA, u dva poteza MENJAJU ŽIVOT teško bolesnoj deci - iKragujevac


Vesti

U novosadskom Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine nedavno je počela da se primenjuje nova neinvazivna hirurška metoda u lečenju skolioze. Ovaj operativni zahvat od samo dva reza uradili su prestižni svetski spinalni hirurzi dr Norberto Ventura iz Španije i dr Lotfi Miladi iz Francuske, koji kažu da su već operisali u Kragujevcu, ali da je ova nova metoda prvi put izvedena u Srbiji u Novom Sadu.

Među prvim pacijentkinjama krajem februara i početkom marta bile su Teodora (13) iz Veternika i Ester (16) iz Kanjiže koje su već dan, dva nakon operacije sedele, nekoliko dana potom prohodale, a sada su se već skoro u potpunosti oporavile i vratile se normalnom životu.

Teodorina majka Jelena kaže da se deformitet kod njene ćerke javio otprilike godinu dana pre operacije.

- Teodora je jedno zdravo dete i odjednom smo, onako laički rečeno, primetili kao da joj je počela lopatica malo da ispada. Otišli smo kod lekara i utvrđeno je da ima duplu krivinu na kičmi pa smo krenuli sa vežbama i počela je da nosi gipsani mider. Ipak, to nije pomoglo a sam deformitet počeo je pored zdravstvenog da predstavlja i estetski problem pa su nam lekari rekli da je vreme za operaciju. Priznajem, nije nam bilo svejedno a pogotovo što smo čuli da je to neka nova metoda. Međutim, divno osoblje i lekari u Institutu su nas smirili i operacija je uspela. Neizmerno smo im zahvalni jer Teodora sada normalno sedi, trči i nema nikakvih problema – priča ponosna majka.

Da zaista nema nikakvih problema potvrdila je i sama Teodora, učenica šestog razreda koja trenutno prati nastavu preko televizora i jedva čeka raspust.

- Pre operacije sam se počela malo umarati, a vremenom su počele i glavobolje. Primetila sam da malo teže dišem kada se uznemirim, a pogotovo kada zbog nečega zaplačem. Ipak mi je najveći problem predstavljao mider jer sam se u njemu osećala nelagodno, pogotovo kada je bilo toplo vreme. Onda sam saznala da ću ići na operaciju i jako sam se uplašila. Međutim, lekari su pričali sa mnom i smirili me. Posle operacije mi je bilo malo čudno ali sam se brzo navikla. Drugog dana sam već sedela, trećeg dana lagano hodala, a sada već trčim, igram badminton, vozim bicikl i verovatno ću se baviti i nekim sportom – priča hrabra devojčica.

(Srbija Danas)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu