Ministarka Mihajlović: Do kraja godine prvi stanari u stanovima u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Kragujevcu i najavila da se do kraja godine očekuje useljenje prvih stanara u nove stanove.

Mihajlović je kazala da se trenutno u Kragujevcu gradi 216 stanova i dodala da je u planu da u tom gradu bude izgrađeno oko 1.000 jeftinih stanova, a ukupna vrednost te investicije je, ističe, 33 miliona evra.

"Stanove za pripadnike snaga bezbednosti gradimo u još sedam gradova Srbije i njihova vrednost je viša od 70 miliona evra. To je ogroman novac koji država izdvaja iz budžeta kako bi se bavila stanogradnjom i obezbedila uslove za one ljude kojima je to najpotrebnije i koji prethodnih 20 do 30 godina nisu mogli da dođu do jednog pristojnog stana", rekla je Mihajlović.

Ona je navela da je od 216 stanova koji se grade u Kragujevcu polovina već prodata i ugovori su pripremeljeni i dodala da očekuje da će i druga polovina biti prodata onima za koje se i grade - pripadnicima policije i vojske, a možda, najavljuje, i za nastavnike i zdravstvene radnike.

"Ja se nadam da ćemo na jednoj od sednica komisije i vlade imati dogovor o tome da prosvetni i zdravstveni radnici, pre svega zdravstveni radnici koji su u protekla dva meseca bili pravi heroji, imaju mogućnost da dođu do ovakvih stanova. To je nešto na čemu Ministarstvo građevinarstva radilo u prethodnom periodu", rekla je Mihajlović.

Ministarka je navela i da je izuzetno ponosna na sektor građevinarstva i putarsku industriju, jer su, kaže, sve vreme tokom trajanja vanrednog stanja i epidemije građevinari bili na gradilištima.

"Negde ih je bilo u većem broju, negde u manjem, ali nisu stali. Praktično, Srbija nije stala nijednog trenutka za vreme epidemije i vanrednog stanja", naglasila je Mihajlović.

Pre obilaska radova na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti, Mihajlović je obišla i radove na izgradnji poslednje deonice autoputa Kragujevac-Batočina i najavila da će ona biti završena u septembru.

"U septembru ćemo imati potpuno završenu deonicu, koja se predugo čeka i na kojoj se predugo radilo", rekla je Mihajlović.

Inače, kako je kazala, svi projekti u Kragujevcu rezultat su dobre saradnje Vlade Srbije, Ministarstva građevinarstva i Grada Kragujevca, koji je, dodala je, izdvojilo deo novca za infrastrukturu koja je bila potrebna za početak izgradnje stanova, a veći deo obezbedilo je Ministarstvo.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić kaže da je Ministarstvo građevinarstva učinilo sve da projekat izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti u tom gradu bude ekspresno urađen i dodao da radovi napreduju kao što je i planirano, sa malim zakašnjenjem.

"Zakašnjena su iz opravdanih razloga, zbog vremenskih uslova i virusa korona, ali sada idemo punim tempom i očekujemo da do kraja godine stanovi budu završeni, kao i da se usele prvi stanari", navodi Nikolić.

Navodi da je najveći problem u tom kraju predstavljala infrastruktura, jer se radilo o potpuno novoj lokaciji bez infrastrukture, u koju je naknadno uloženo 55 miliona dinara.

"Izgradnja putne i hidrotehničke infrastrukture na Deninom brdu košta 55 miliona dinara, i tu je Ministarstvo građevinarstva pomoglo. Izgradnjom ovih stanova, dobijamo potpuno novo naselje", kaže Nikolić.

Tu će se, najavljuje, graditi i predškolske ustanove, a tuda će prolaziti i gradski prevoz.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan objašnjava da se u Kragujevcu trenutno gradi 216 stanova, čiji se završetak radova očekuje na jesen, dodajući da su raspisana još tri tendera za dodatne stanove.

Kako je naveo, prvi tender je završen, izabran je izvođač koji će graditi 324 stana u produžetku lokacije na Deninom brdu, a početak radova se očekuje u toku maja.

Drugi tender za 216 stanova je, takođe, završen, kaže Šurlan, a ti radovi počinju krajem maja ili početkom juna, dok je treći tender raspisan juče.

Radovi u proseku traju 18 meseci, a sve zgrade u Kragujevcu bi trebalo da budu završene do početka 2022. godine.

Kvadratura stana u Kragujevcu je, kaže Šurlan, 430 evra sa PDV-om, dok je najskuplja u Beogradu 500 evra.

Govoreći o stanovima koji se grade u ostalim gradovima Srbije, Šurlan navodi da će na jesen osim Kragujevca biti završeni i stanovi koji se grade u Kraljevu, do novembra se očekuju stanovi u Novom Sadu, a do januara sledeće godine u Sremskoj Mitrovici.

U tim gradovima i u Beogradu, osim stanova koji su počeli da se grade prošle godine, što predstavlja prvu A fazu radova, raspisani su tedneri za izgradnju dodatnih stanova, koja predstavlja, navodi Šurlan, prvu B fazu.

Plan je da se svi radovi budu završeni do početka 2022. godine.

"Do početka sledeće godine očekujemo da će biti gotovo 1.500 stanova i još 4.500 do početka 2022. To je ukupno 6.000 stanova, i imamo još 2.000 stanova koje ćemo graditi u Nišu gde radovi još nisu započeti, a očekujemo da počnu do kraja ove godine", rekao je Šurlan.

 

Izvor: rtv

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu