Direktori osnovnih škola preuzeli druge probne testove za malu maturu - iKragujevac


Vesti

U prostorije kragujevačkog Upravnog okruga stigli su drugi probni testovi za polaganje male mature.

Testove su danas preuzeli direktori osnovnih škola koji će do daljeg čekati instrukcije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministar Mladen Šarčević juče je izjavio da, po preporuci Republičkog kriznog štaba i Vlade Srbije, od 1. juna ministarstvo ima nadležnost u pravljenju rasporeda.

Termini polaganja male mature su: 16. 17. i 18. jun.

Rukovodilac Školske uprave u Kragujevcu Goran Joksimović navodi da su direktori preuzeli probne testove, da će ih u školskom sefu držati do daljeg a čim nadležno ministarstvo navede smernice o daljem postupku rada u osnovnim školama mali maturanti će obaviti probno polaganje iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test.

Oko hiljadu učenika osmog razreda iz 22 kragujevačke osnovne škole polagaće malu maturu.

Inače, u Šumadijskom upravnom okrugu ima 44 osnovne škole u kojima će ove školske godine osnovno školsko obrazovanje završiti oko 1.900 osnovaca.

Zahvaljujući Pošti Srbije u Šumadijski upravni okrug dopremljeni su probni testovi za male maturante koje su danas preuzeli direktori svih osnovnih škola.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razarvoja odrediće dalje smernice za polaganje probnog testa male mature.

Inače, sistem rada je unapređen a to znači da će deo testova biti pregledan elektronskim putem.

Zbog toga je veoma važno da se drugi probni test organizuje na najbolji način kako bi se stekao uvid kako funkcioniše ceo sistem, navodi rukovodilac Školske uprave Goran Joksimović.

Nastavni kadar intenzivno je tokom vanrednog stanja radio sa osmacima koji polažu test male mature putem interneta a drugi probni test koji će biti organizovan prema smernicama nadležnog ministarstva pomoći će osmacima da provere svoje znanje i da se što bolje pripreme za polaganje male mature.

Savet prosvetara je da se učenici pripreme na najbolji način za polaganje testova male mature.

Kao i ranijih godina osnovci će polagati test iz matematike, srpskog jezika i kombinovani test.

Datum je ranije utvrđen tako da će polaganje biti organizovano 16. 17. i 18. juna.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević izjavio je juče da će srednjoškolci 1.2. i 3. juna dolaziti u manjem broju da bi popravili ocene, a da će 4.5. i 6. juna biti organizovano polaganje velike mature.

Prijava za željene fakultete sledi 24. juna.

 

Izvor: RTK

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu