Svadbe, maturske večeri i druge velike proslave ostaviti za drugu polovinu juna - iKragujevac


Vesti

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da bi bilo poželjno da se svadbe, maturske večeri i druge velike proslave odlože za drugu polovinu juna.

Tiodorović je za RTS rekao da još neće biti otvorena pozorišta i bioskopi, ali i istakao da je jedinstvena ocena Kriznog štaba da je situacija u Srbiji pod kontrolom.

"Bioskopi i pozorišta, to još nećemo, to su zatvoreni prostori. Tako da će okupljanja biti na 50 ili 100. Preporučuje se da svadbe, koje su obično u maju, maturske večeri, proslave povodom punoletstva, pomere za jun. Moj utisak je da se velika većina ponaša odgovorno, ali imate i one mlade koji misle da ih virus možda neće napasti. Nema toga izuzetka. Imamo i mlađih ljudi koji su teško oboleli i preminuli", dodaje Tiodorović.

On kaže da je primetan današnji blagi porast zaraženih, ali da taj broj može da varira.

"Imamo daleko veći broj smanjenja broja obolelih sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom. To je pobošljanje i dovešće do toga da razmišljamo o merama", rekao je Tiodorović i dodao da je i u Nišu situacija daleko bolja nego što je bila.

Tiodorović je napomenuo da je situacija i dalje nestabilna.

"Ona je nesigurna, ali pod kontrolom. Još je virus tu, još ima osoba koje obole, još imamo one koji moraju da odu u bolnicu, ne samo lake pacijente. Kad budemo postigli da u danima koji slede, do kraja maja, možda i u junu, imamo možda samo sporadične slučajeve", kazao je Tiodorović.

Govoreći o povećanju novozaraženih na dnevnom nivou, Tiodorović je kazao da povećanje može da varira, ali ne bi trebalo da pređe onih pet odsto od ukupnog broja testiranih.

"Imamo daleko veći broj smanjenja obolelih sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom. Imamo samo šest, odnosno sedam na respiratoru, a znamo da smo imali po 15 i 20 za 24 sata. Ipak je to značajno poboljšanje. Imamo dobar odziv na testiranje. Građani su veoma zainteresovani. Uveli smo međugradski saobraćaj, sport na otvorenom. Testiranje ćemo raditi i za vrtiće i druge", naveo je Tiodorović.

Maske ćemo nositi i tokom leta
Prema njegovim rečima, maske ćemo nositi i tokom leta.

"U prirodi, u parku, pored reke ne treba nam maska, ali ona treba da bude tu, pored nas", navodi Tiodorović.

Naš srpski običaj ljubljenja i grljenja, ističe, mora da ostane možda za sledeću godinu, to će se pratiti.

"Mnogo je važnije da se ruke učestalije peru, rukavica štiti onoga ko je nosi. Konobar mora mnogo češće da pere ruke da može bezbedno da vas usluži", kazao je epidemiolog.

Navodi da ima podataka da virus nije izgubio na virulenciji, ali ga očigledno ima manje.

"Da smo mi bili kao Švedska, bilo bi tri-četiri do pet hiljada umrlih. Mi smo nekako kontinentalno-mediteranski tip naroda. Svi pitaju kad će se ići na more. Kao što je Hrvatska izvela da morate imati 24 sata star test, kad se vraćate morate da se testirate. Ja bih predložio da koristimo naše divne planine, kao i naše banje", zaključio je Tiodorović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu