U srcu Šumadije 10 izvora studene vode: Dejan iz sela Borač objašnjava kakvo bogatstvo ima Srbija - iKragujevac


Vesti

Drastičan pad cene sirove nafte na svetskom tržištu, doveo je do toga da litar benzina bude jeftiniji od litre vode. Takva situacija je već danima u Kanadi, a stručnjaci kažu da će Srbiju taj scenario zaobići. Međutim, meštani sela Borač ne bi imali ništa protiv toga jer se u njihovom selu na nepunih dve stotine metara, nalazi čak 10 izvora čiste pijaće vode.

- Mi vodu ovde prosipamo, dok u drugim zemljama je papreno plaćaju. Za njih su ovakvi prirodni izvori izuzetna retkost. Nismo ni svesni koliko smo bogati, ali tek usled epidemije korona virusa svi se vraćaju onim pravim vrednostima. Svi su se zadnjih mesec dana prisetili motike, a pre toga su je ismevali. Sad smo se svi okupili oko domaćinstava koja su zarasla u korov. Trebalo je da nam „dogori do noktiju“ da bi shvatili da je priroda nepresušno bogatstvo i odakle potičemo - rekao je za RINU, Dejan Milošević iz sela Borač.

Ovo mesto u srcu Šumadije svojevrsna je vazdušna banja, a specifična ruža vetrova i povoljna klima čini Borač idealnim mestom za oporavak i odmor kako tela, tako i duše.

- Vazduh u kombinaciji sa vodom i vetrom čini preporod za organizam. Ovde je izuzetno bogatsvo borove, hrastove i cerove šume. Mi meštani sa tim živimo od rođenja i zato je većina doživela duboku starost. Često nam dolaze gosti iz velikih gradova i uvek se vraćaju jer ovde život zaista ima drugu dimenziju - kaže Dejan koji i sada ponekad zaspi u pravoj slamarici.

Ovaj vredni domaćin ima u planu, da upravo u selu Borač na 550 metara nadmorske visine napravi kamp za decu, kako bi odrastala u prirodi i kako bi stvorili imunitet za ovaj virus koji trenutno hara planetom, ali i za mnoge druge koji se budu pojavili u budućnosti.

 

Izvor: Telegraf/RINA

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu