ČUDO PRIRODE U SRCU ŠUMADIJE! Ugašeni vulkan sa koga se vidi POLA SRBIJE (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Nalazi se na 515 metara nadmorske visine, a sa njegovih vrhova prostire se fenomenalan pogled na pola Srbije.

Bog nije štedeo kad je Šumadiji delio prirodne lepote, a jedinstven primer za to je i Borački krš koji se nalazi u srcu Gruže i predstavlja redak prirodni fenomen koji među svojim stenama krije nekoliko hiljada godina dugu istoriju.

Borački krš u stvari je ugašen vulkan, sačinjen je od stena specifičnog oblika, stubaste su i kupaste strukture i zato je naše selo posebno u Srbiji. Mi smo se ovom lepotom rodili, budimo se svako jutro i ležemo na počinak - kaže meštanin sela Borač, Dejan Milošević.

Nalazi se na 515 metara nadmorske visine, a sa njegovih vrhova prostire se fenomenalan pogled na pola Srbije. Borač je nekad bio slavan i nadaleko poznat, jer su se u podnožju krša nalazili srednjovekovni gradovi, ali ovo mesto još uvek je nedovoljno arheološki istraženo.

- Ovde se nalazilo najveće utvrđenje za vreme despotovine Stefana Lazarevića, a mogu se videti i ostaci kule iz doba Rimljana - kaže Milošević.

bk.jpg 

Brojni su izletnici koji sa oduševljenjem posete ovaj deo Srbije i uvek mu se vraćaju, meštani se trude da iskoriste turističke potencijale koje ima je priroda podarila.

- Ispod Boračkog krša nikla je prava srpska etno-kuća koja oslikava kako su to naši preci živeli. Nalazi se na 320 metara nadmorske visine i predstavlja pravu vazdušnu banju. I filmadzije su prepoznale lepotu ovog mesta, pa su ovde snimane pojedine scene iz serije "Moj rođak sa sela" - rekao je Dejan.

Borački krš je u junu prošle godine proglašen za Spomenik prirode i stavljen je pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.

(Srbija Danas)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu