Od 10. aprila isplata penzija uz dodatak od 4.000 dinara - iKragujevac


Vesti

Penzije će biti isplaćene 10. aprila uz dodatak od 4.000 dinara - rekao je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je dodao da se nada da ćemo u roku od mesec dana moći da ukinemo vanredno stanje i da "počnemo ozbiljno da radimo".

- To je za njih veoma važno, jer su oni najsiromašniji deo - rekao je Vučić komentarišući dodatak od 4.000 dinara za penzionere.

Upitan šta misli o zahtevu Unije poslodavaca Srbije da se minimalne zarade isplate što pre, Vučić je ukazao:

- Ako neko nije u stanju od 15. marta do 10. aprila da zadrži likvidnost i solventnost, onda ne znam šta bih vam rekao i ako mu je problem da sačeka 10 dana iza toga, da dobije taj novac - mininalne zarade...

Vučić kaže da je cilj da se ne otpuštaju ljudi, ali da ćemo svakako imati problem nezaposlenosti kao i svi drugi, ali u nešto manjoj meri.

- Naša stopa nezaposlenosti posle kovida 19 neće biti viša od prosečne stope nezaposlenosti u EU - dodao je predsednik.

- Ne bi nama bio problem da preduzetnicima i paušalcima, frizerima, obućarima taksistima i drugima ispatimo taj novac, ali znam zašto kažem da je bolje da sačekamo još 10 dana, zato što posle prvog meseca ako vide da se produži kriza na još dva ili tri meseca, bez obzira na minimalac, otpustiće neki dodatnih pet odsto ljudi - rekao je Vučić.

On je dodao da "hoće da sačuvamo ljude da bi mogli da im isplatimo dva minimalca" i da je "suština naših mera da se sačuvaju radna mesta".

- Naravno da će biti otpuštanja u privatnom sektoru, a u javnom sektoru za sada se dobro držimo - dodao je Vučić.

- Mnogo je teže nego što je bilo 2008. godine, u celom svetu. Neki porede ovo sa krizom od 1929. do 1933. godine. Trudićemo se da nam bude za nijansu lakše nego drugima u Evropi. Sve mere se primenuju odmah, jedna mera sa kojom čekamo jeste ona gde ćemo da isplaćujemo minimalac da ne bi bilo prevara. - rekao je Vučić i dodao:

"Ako neko nije u stanju da do 10. aprila zadrži likvidnost, onda ne znam šta da kažem. Mi ćemo da izbegnemo mogućnost da se otuštaju ljudi. Imaćemo mi taj problem, ali ćemo gledati da bude manje problema nego što imaju drugi. Biće teško za nas, ali će biti za nijansu lakše nego u drugim zemljama".

Vučić je rekao da zna da je svima teško.

- Nema rasipanja ako dajemo po 100 evra ljudima, punoletnim građanima po završetku vanrednog stanja. Nekome to ne znači ništa, ali mnogima znači. Napravili smo dobar program, želim da probamo da sačuvamo što više radnika. Bolje je da sačekamo još 10 dana. Hoćemo da sačuvamo te ljude da bismo mogli da im isplatimo dva minimalca. Naravno da će biti otpuštanja u privatnom sektoru, u javnom sektoru za sada se dobro držimo - podvukao je Vučić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu