Kragujevac pokrenuo inicijativu za otvaranje privremene bolnice - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac pokrenuo je danas pred nadležnim državnim organima inicijativu za otvaranje privremene bolnice, poput bolnica u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu, rekao je u izjavi za Radio televiziju Vojvodine gradonačelnik Radomir Nikolić. Kapaciteti Kliničkog centra Kragujevac su ograničeni, s obzirom na to da toj zdravstvenoj ustanovi gravitira dva miliona stanovnika.

Otvaraju se nova žarišta u Ćupriji i Novom Pazaru i mi kao grad želimo da pomognemo da se za zbrinjavanje pacijenata sa lakšom kliničkom slikom opreme novi kapaciteti. Za tu namenu ponudili smo halu Šumadija sajma i dve sportske hale Jezero i Gordana Goca Bogojević. Odluku o formiranju privrmene bolnice doneće nadležni državni organi.

Pokrenuli smo i inicijativu da se testiranje na korona virus obavlja i u Kragujevcu, nakon razgovora koje smo obavili sa Institutom za javno zdravlje, Domom zdravlja i Kliničkim centrom. Ima kapaciteta, potrebna je obuka, nešto uređaja i testova, čime bi rasteretili centralne laboratorije u Srbiji i brže dolazili do rezultata.

S obzirom na broj stanovnika u Kragujevcu, broj registrovanih kod kojih je potvrđen korona virus je, nadam se, pravi odraz stanja – rekao je Nikolić i dodao da su stanovnici disciplinovani i poštuju propisane mere. S druge strane, podsetio je gradonačelnik, na vreme smo preduzeli sve najozbiljnije mere prevencije i dezinfekcije. Kako smo mi krenuli par dana ranije, tako je do svesti naših građana opasnost od korona virusa stigla pre nego u druge delove Srbije.

Komunalni sektor u Kragujevcu danas normalno funkcioniše, zaštitili smo Vodovod da bismo imali zadravu pijaću vodu svakog dana, JKP Šumadija koja čisti ulice i javne površine odmah je krenula i sa dezinfikcijom. Obezbedili smo sve što smo mogli, a zahvaljujući kompaniji Milanović tretman voda, dobili smo neograničene količine sredstva za dezinfekciju. Građani na deset lokacija mogu da uzmu sredstvo za dezinfekciju ne samo za zgrade, nego i za sopstvene potrebe.

Osim zahvalnosti kineskim prijateljima koji su u dva navrata poklonili najpre 50 000, a zatim 30 000 maski, Nikolić je posebnu zahvalnost uputio volonterima, privrednicima koji doniraju pakete hrane za najugroženije porodice, davaocima krvi, penzionerima na strpljenju i građanima što poštuju propisane mere.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu