BRAVO KRAGUJEVČANI! Tri prototipa alternativnog respiratora stižu iz Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Najtraženiji proizvod u celom svetu ovih dana su respiratori. Kako je do njih gotovo nemoguće doći, naučnici traže alternativno rešenje za pomoć pacijentima obolelim od Kovida-19. Tim stručnjaka Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu i Instituta za materijale i zavarivanje „Majnd grupe“ u Srbiji, napravili su tri prototipa novih respiratora.

Uređaj koji može da spase život – alternativni respirator snabdeva pacijente kiseonikom i na osnovu unetih parametara, mehanički ambulantni balon radi samostalno. Ideja je bila da se u kratkom roku osmisle jednostavni, prenosivi uređaji koji mogu da pruže pomoć velikom broju bolesnika.

„Napravili smo tri prototip verzije automatizovanog manuelnog upumpavanja i ispumpavanja vazduha u telo bolesnika koje mogu da zamene medicinsko osoblje“, kaže Dragan Stanojević iz „Majnd grupe“ u Kragujevcu.

Na taj način rasteretili bi se bolnički respiratori neophodni za negu pacijenata sa težom kliničkom slikom. U slučaju da ih ne bude bilo dovoljno, alternativni uređaj je rešenje za bolesnike sa blažim simptomima.

„Moguće su sve modifikacije na njemu, prilagođavanje u zavisnosti od potreba stvarnih i pacijenata i njihove kliničke slike. Druga velika prednost jeste brzina izrade. Dakle, uređaj se može raditi i na si-en-si mašini i na 3-D štampaču“, ističe Andreja Radovanović iz „Majnd grupe“.

Prave se od medicinskog čelika, pleksiglasa i plastike i imaju osnovne funkcije, kao konvencionalni respiratori. Tim kragujevačkih naučnika radi na njihovom usavršavanju, kako bi ih što više približili zahtevanim standardima.

„To znači da parametre koji mogu da se preuzmu od pacijenta i od procesa koji se dešava, povratnim putem vratimo u kontrolu ovakvog uređaja, čime on postaje pametniji i mnogo bolji za upotrebu na pacijentima“, kaže prof. dr Nenad Grujović sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Novi respiratori napravljeni u Kragujevcu, uz konsultaciju sa lekarima, odmah mogu da se stave u funkciju. Naučnici kažu, da bi sa većim brojem 3-D štampača svakodnevno mogli da urade seriju jeftinih, a efikasnih uređaja, neophodnih našem zdravstvu.

 

Izvor: rts

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu