JKP Šumadija dnevno građanima podeli i do 20 hiljada litara rastvora na bazi hlora - iKragujevac


Vesti

Rezervoari sa rastvorom na bazi hlora postavljeni su na 10 lokacija u Kragujevcu, podsećaju u Javnom komunalnom preduzeću Šumadija Kragujevac.

Kontejneri sa natrijum-hipohloritom služe za dezinfekciju površina, ali u Šumadiji upozoravaju da rastvor nije za dezinfekciju nameštaja, odeće, ili ruku.

Rezervoari se redovno dopunjuju, a dnevno se distribuira i do 20 hiljada litara ovog rastvora.

Rezervoari su postavljeni kod Krsta i hale Jezero, ispred Mesne zajednice Stanovo, kod Pijace u Bagremaru, kod Tržnice u Erdogliji, u naselju Aerdorom – ispred Tržnice i na platou kod raskrsnice Atinske i ulice Grada Karare, kod Pijace u Bresnici, na Bubnju, na uglu lica Svetozara Markovića i Zmaj Jovine ulice i u naselju Mala Vaga.

„Videćemo, možda još jedno dva mesta da dopunimo u gradu, trudili smo se da to bude teritorijalno raspoređeno i da to bude svima dostupno, za sada 10 lokacija i možda ćemo u toku sledeće nedelje osposobiti još jednu dve nove lokacije da isto ovako imaju sredstva“ , rekao je Nemanja Dimitrijević, direktor JKP Šumadija.

Dezinfekciono sredstvo je na bazi hlora, natrijum-hipohlorit. Rastvor se upotrebljava isključivo za dezinfekciju površina: podova, hodnika, stepeništa i rukohvata.

Nije namenjeno za dezinfekciju ruku, odeće, nameštaja, tepiha. Natrijum-hipohlorit se ne koristi zajedno sa drugim sredstvom za dezinfekciju i ne sme doći u dodir sa kožom.

„Apelovao bih na građane da ne uzimaju velike količine natrijum-hipohlorita jer je ovde reč o rastvoru koji se koristi za prečišćavanje vode i koji je efikasan u smislu suzbijanja bakterija, gljivica i virusa.

Zašto, jer rastvor posle određenog vremena gubi svoje svojstvo, uzmite onoliko koliko vam je potrebno, uzmite onoliko koliko vam je potrebno da dezinfikujete svoje stambene zgrade ili prilaze kućama, hodnike, stepeništa, dezobarijere, nemojte da nagomilavate količine kod sebe jer će on vremenom početi da gubi svojstvo kada stoji tako razblažen“ , dodao je Dimitrijević.

U Šumadiji podsećaju da kompanija „Milanović tretman voda“ proizvodi natrijum-hipohlorit i da se konstantno preuzimaju nove količine.

Inače, dezinfekcija domova sredstvima koja ubijaju viruse i bakterije jedna je od mera borbe protiv virusa Kovid 19, zbog čega je u jednom periodu vladala i nestašica.

(RTK)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu